sobota 10. srpna 2013

Tillandsia bandensis, Tillandsia ionantha Ron a ještě dvě další

Nastřádalo se pár tilandsií, které Martin vyfotil. Dvě z nich už na těchto stránkách představené byly, ale když kvetou, jsou to vlastně zase jiní jedinci a každé to kvetení je „jedinečná“ událost a když už je zvěčněné, proč se o ně nepodělit.

První v řadě rozkvetlých, tak, jak to šlo za sebou, byl kříženec T.ionanthy a T.brachycaulos, nazvaný T. cv.Victoria. Tato konkrétní odnož kvetla poměrně malá. Před více než dvěma lety odpadla malá a trochu neduživá od velkého trsu.


Někdy to tomuto kříženci trvá víc let než vykvete, už mně narostly i do podstatně větších rozměrů, ale tato se rozhodla vykvést v letošním létě. Prakticky celá se zbarvila tak, jak to vidíte na fotkách.


Dnes už je opět zelená, stejně tak jako další v době kvetení ještě více vybarvená tilandsie, Tilandsie Ionantha Ron. No, nevím přesně, jestli je to stejný kultivar, jaký jsem obdivoval před pár lety na fotkách na internetu. To byla podstatně větší tilandsie. Taková, která musela růst víc let, než vykvetla.


Pokud máte víc ionanth a jejich kultivarů, zjistíte, že některé mají snahu kvést každý rok, kdežto jiným trvá pár let, než dorostou do větší velikosti a rozhodnou se vykvést. Ten Ron, kterého mám doma zřejmě bude patřit k těm, co mají snahu kvést každý rok. Za tu dobu nestačí dorůst do takové velikosti, jaky byly ty na fotkách, vypěstovaných někde v Americe. Třeba to tam s nimi umí lépe.


Na fotkách vidíte Rona čerstvě rozkvetlého „suchého“ a potom postříkaného vodou, kdy dostane přímo ohnivé vybarvení. I když to není tak vzrostlá tilandsie s daleko větším počtem listů, jako na těch fotkách, které jsem viděl před pár lety, v době kdy kvete se jí s přehledem vyrovná.


O Tilandsii bandensis jsem toho na internetu moc nezjistil. Měla by pocházet z Bolívie, Brazílie, Uruguaye, Paraguaye. Někde se uvádí jen některé z těchto států. Na kvetení této konkrétní tilandsie nemám zásluhy. S těmi čtyřmi květními klasy dorazila nedávno od Lukscheiterů, hotová dospělá kytka. Já ji jen každý den pořádně zalil, aby kvetení pěkně proběhlo.


Podle šedého zabarvení listů se dá soudit, že je to kytka mající ráda dostatek světla a slunce. Její fialové květy docela pěkně voní, taková typická tilansiová vůně, pokud se tak dá napsat.


Jméno má prý podle hory Bandy. Hledal jsem ji na internetu, ale v uvedených státech jsem ji nenašel. Myslím, že jedna hora podobného jména byla někde v Asii, ale tam tilandsie v přírodě nerostou. Leda že by je tam vysadili místní pěstitelé. Bandensis patří k menším tilandsiím. Celý trs bez květenství má tak 11cm na výšku, 14 na šířku.


Poslední rozkvetlá tilandsie se ke mně dostal jako Tilandsie lautnerii. Jejích fotek na internetu moc nebylo, ale na těch několika, které jsem viděl měla mírně převislé květenství, jednotlivé, tmavofialové květy měly takový ten otevřenější květ. Když mi poprvé vykvetla, byl jsem docela zklamaný. Květ nebyl převislý, květy typické „trubky“, zřejmě to bude nějaká T.capitata.


Právě teď kvete potomek té původní. T. lautnerii jsem si objednal ještě jednou z jiného zdroje, možná to vyjde, vědět budu až za nějaký rok.



Ale této kvetoucí tilandsii jsem brzy odpustil, že není tím, čím měla být. No uznejte, i tak je pěkná. 


1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Ionant mam nekolik kultivaru a krome Rubry sice pekne rostou, ale ani naznak kveteni,tri mam venku a tri ve skleniku a ani tu ani tam.
Bandesis odkveta a jeji barva v kvetu byla okouzlujici. T. flexuosa vytvorila pul metrovy kvetni vyhon a dal nic. Eva Egertova