sobota 31. srpna 2013

Sedum hernandezii

Sedum hernandezii pochází z Mexika, z oblasti Puebla, ležící na jihu země. Jednou z největších zajímavostí, týkající se této rostliny je datum jejího objevení. Našel jsem dva letopočty, které se tak moc nerozcházejí. Rok 1988 a 1990.
Na to, že jeho objev je poměrně nedávný, Sedum hernandezii je dnes mezi příznivci sukulentních rostlin už rostlinou rozšířenou. Vděčit za to může relativně snadnému rozmnožování pomocí řízků,
snad se dá namnožit i z listů. Jeden takový pokus právě zkouším. Upadlý list brzy pustil kořeny, zatím se nic dalšího ale neděje.

Můj vztah k rozchodníkům – latinsky Sedum v minulosti nebyl příliš vřelý. Považoval jsem je za takové ne moc vzhledné chudé příbuzné pěkných netřesků. To se v posledních letech změnilo. Na balkoně už nějaký rok vedle netřesků celoročně přebývá i pár mrazuvzdorných rozchodníků. Od května do konce září tu s nimi přebývá i pár mexických druhů, které na zimu přestěhuji do komory v meziposchodí.


Tam mají relativní chlad, ne však takový, který by jim v tomto období s nedostatkem světla stačil. Některé toto období snášejí lépe, jiné hůř. Sedum hernandezii to zvládá při skromné zálivce jedenkrát za dva týdny asi ze všech nejlépe.

Za to v období, kdy si na balkoně užívá dopolední slunce a dostatek světla na zálivce až tak nešetřím. Jedenkrát a dvakrát týdně v období nejteplejšího léta, podle toho, jak je slunečno, nebo zataženo.


Tento mexický rozchodník mě svým kvetením ještě nepotěšil. Vzhledem k tomu, že květy rozchodníkům nepovažuji za nějaký zázrak přírody, nemrzí mě to. Myslím, že to, pro co stojí za to být dál pěstovaný a více rozšiřovaný je sám o sobě i bez květů. Posoudit můžete sami.



Žádné komentáře: