neděle 15. září 2013

Clerodendrum thomsoniae a Schefflera arboricola

Při větším až velkém množství kytek v bytě většinou stále nějaká kvete. Dnes jsem vyfotil květy dvou, dá se napsat klasických pokojových kytek. Clerodendrum thompsoniae, česky zvaný blahokeř, je liána pocházející ze západní Afriky, ze Senegalu, Kamerunu. Tedy tak jsem to vyhledal na internetu, podle mé staré knihy „Pokojové rostliny“ z roku 1979 by měla pocházet z Polynésie, Sundských ostrovů a Nové Guineje. Tato dnes už starší kniha, častým používáním téměř rozpadlá ale uvádí, že blahokeřů je 275 druhů. Informace na internetu jich uvádí ještě víc, kolem čtyř stovek. Tak možná některé rostou v Africe, některé na zmíněných ostrovech.

Clerodendrum thompsoniae, anichž bych znal jeho název mě upoutal už před lety, v okně nějakého bytu kvetl a byl nepřehlédnutelný. Před nějakým rokem mi byl řízek nabídnut kolegyní Zuzkou z Brna a když jde o kytky, většinou neumím říkat ne. Malou rostlinu jsem postavil k většímu fíkusu, aby se měla o co opírat a ovíjet. Brzy vytáhla do více než metrové délky. Také jsem brzy zjistil, že je dost žíznivá. Stačilo jednou vynechat pravidelné zalévání a listy byly svěšené, zvadlé. Snažil jsem se na ni nezapomínat. Čekal jsem, že se odvděčí tím svým bíločerveným květem, díky kterému je jedním z názvů rostliny „krvácející srdce“. Nevykvetla a nevykvetla.


Tak jsem ji, dá se tak napsat, trochu odepsal z okruhu rostlin jimž věnuji větší pozornost. Následek toho na sebe nenechal dlouho čekat. Jednou jsem ji chtěl zalít a koukám, listy nejsou zvadlé, jsou všechny suché, včetně nejmladší části výhonku. Nejméně týden jsem na ní zapomněl. Vypadalo to, že už se se mnou rozloučila, na další zalévání nereagovala, žádné obrůstání novými listy. To bylo letos na jaře. Vlastně to byly asi nějaké výčitky, jak jsem na ni zapomněl. I když pár měsíců na stonku nebyl ani jediný list,každý týden jsem ji trochu zalil. Ten stonek mi stále připadal živý. Začátkem srpna se má snaha dočkala odměny. Začaly růst dva nové výhonky. A ke všemu jsem za nějaký týden objevil i malá poupata, která tento týden dospěla do květu.

Z toho co jsem napsal je jistě patrné, že rostlina k úspěšnému přežití potřebuje celkem vydatnou zálivku. Dostatek světla a tepla, v zimě přezimuje i při snížené teplotě, prý ji stačí kolem patnácti stupňů. Jak dospět ke kvetení, kromě této mé drastické metody, to nevím. Ale určitě to půjde i jinak.

Další pokojovou kytkou, která mě překvapila svým květem je Schefflera arboricola, česky šeflera, jiný název – deštníkový strom. Tuto známou kytku, která se pěstuje pro své pěkné listy zná asi každý, kdo se o kytky jen trochu zajímá. Já už ji mám s malou přestávkou pomalu třicet let a za tu dobu se mi ani jednou nestalo, že by kvetla. Květ jsem sice viděl, myslím, že na Sicílii, kde rostla jako velký keř v zahradě, na jihu je v zahradách občas vidět.


Schefflera pochází z Austrálie, Tchajwanu, Nové Guineje a dnes se jako pokojová kytka pěstuje možná po celém světě. Tam, kde mají podmínky ji pěstují i jako keř na zahradách. Jako pokojová kytka je celkem nenáročná. Nejhezčí je mladá, později ji od spoda opadávají listy.


Má jednu dobrou vlastnost. Pokud v menším květináči doroste do určité velikosti, kdy si už říká o přesazení, ale přesazená není, přirůstá potom velmi pomalým tempem. To je asi i případ té, která nakonec vykvetla. Květ není příliš okouzlující, ale protože je to po těch letech společného života první kvetení, docela potěší.


Žádné komentáře: