sobota 28. září 2013

Tillandsia capitata var. Domingensis

Tillandsia capitata var. Domingensis jak už její název napovídá pochází z Dominikánské republiky. Pokud zrovna nemáte atlas po ruce, nebo nebyl ve škole zeměpis vaším oblíbeným předmětem, napovím, že je to stát v Karibském moři, který se rozkládá na východní části ostrova Hispaniola v souostroví Velké Antily. Ve druhé, západní části je Haiti. (To se mi to hraje na chytrého, když jsem to před chvílí vyčetl z internetu.)


On je totiž internet, co se týká informací o T. capitatě. var. Domingensis víc než skoupý. A tak jsem alespoň začal s ostrovem, odkud pochází. Hispaniolu „objevil“ Kryštof Kolumbus, za což mu domorodci byly jistě velmi vděční a otroci z Afriky, které tam následně dovezli ještě víc. Ale to už je relativně dávná minulost i když Haiti dodnes patří k nejchudším státům ve světě. Dnes se do této oblasti jezdí na luxusní dovolenou, Kryštof Kolumbus prý toto místo označil rájem na zemi. Každopádně podnebí je vlhké, tropické. Průměrné teploty jsou mezi 16 a 30°C. Roční úhrny srážek jsou také vysoké.


Z toho můžeme odvodit, co bude mít dnes zmiňovaná tilandsie ráda. Teplo, vlhko a samozřejmě co nejvíce světla. A teď už konečně k této tilandsii. Jak jsem na internetu vyrozuměl, jsou trochu nejasnosti o platnosti jejího názvu, protože z tohoto ostrova by měla pocházet nejméně jedna další capitata. Var. Domingensis se ale vztahuje k té, která je známá jen z jedné lokality, na vápencové skále zvané El Penon v jihovýchodní části ostrova. Tato tilandsie se vyznačuje nižším vzrůstem, úzkými listy. A tím, co jí dělá tak zajímavou a atraktivní. „Vínovou“ barvou, kterou si uchovává i v našich evropských podmínkách. Tedy tak je to napsáno na internetu, i s tou barvou. Konečně na fotkách vidíte a posoudíte sami. Její barva sice více vynikne na mokrých listech, mně se líbí ten zvláštní odstín za sucha.


K té své T.capitatě var. Domingensis jsem přišel před osmi lety na první návštěvě u pana Ing. Heřtuse v Sibřině. Nejprve mě právě tou pro tilandsie atypickou barvou zaujal jeho sbírkový exemplář. Když jsem viděl, že jsou momentálně na prodej i malé rostliny tohoto druhu, po chvíli váhání jsem si také jeden koupil.


Musím přiznat, tak úplně mi na první pohled do oka nepadla, byla až tou poslední tilandsií, kterou jsem si ten den vybral. Dnes ale už patří k mým nejoblíbenějším. Dá se říci i k těm nejprotekčnějším. Má velmi dobré místo na tom nejsvětlejším okně a ve dnech, kdy je teplo a slunce ji rosím každý den.


Nemůžu vám zatím představit její květ. Ta první rostlinka hned před těmi osmi lety vypadala, že bude kvést. Ale opravdové kvetení se nekonalo, neukázal se žádný květ. Na druhou stranu začalo růst víc odnoží, to jsou ty, ze kterých se skládá vyfocený trs. Tři, které směřují přímo k oknu jsou větší a výrazněji zbarvené. Dvě menší na zadní straně trsu jsou víc do zelena. I v tomto případě se ukazuje, jak je dostatek světla pro tilandsie (a nejen pro ně) důležité. V nejširším místě je trs široký třicet centimetrů, výškou ale nedosahuje ani polovinu. Jednotlivé listy mají na délku nejvíc kolem dvanácti, třinácti centimetrů, list má na šířku ve své širší části tak půl centimetru.


Takto narostla za těch pět let a nějaký měsíc. Řekl bych, že patří mezi ty pomalu rostoucí tilandsie.



Dá se říci, že by mohla tato krásná tilandsie díky svým úzkým listům někomu připomenout třeba trs nějaké zajímavě zbarvené trávy. Proč ne, nic proti trávě, ale v tom případě jde o opravdu moc krásný trs, který bude určitě ozdobou nejen temperovaných skleníků, ale i světlých a slunných oken.

Žádné komentáře: