sobota 16. listopadu 2013

Sedum humifusum

Před pár lety, v době, kdy jsem přicházel na to, že i mezi rozchodníky jsou pěkné kytky jsem někde narazil na fotku trpasličího mexického rozchodníku Sedum humifusum. Ta miniaturní rostlina, která ve svých hustých trsech může připomínat mech se mi nějak usadila v hlavě. I když zásluhou některých pěstitelů a pěstitelek je nabídka mexických rozchodníků na vysoké úrovni, sedum humifusum v ní chybělo.


Nakonec jsem měl jako už tolikrát při shánění „nesehnatelných“ kytek štěstí a dostal jsem několik výhonků této rostlinky od Radky Matulové. Bylo to po zimě, tedy době, která této světlomilné rostlince zvyklé na podstatně jiný přísun světla nesvědčí. Ty výhonky byly podobné malým tenkým housenkám nebo nějakým chlupatým červům. A tak, když jsem je už zasazené v misce coby nový botanický poklad představoval Martinovi se slovy „to je Sedum humifusum“, dočkal jsem se odpovědi „spíš sedum hnusů“.


Ty základní kameny mého humifusa jsem dostal začátkem června a rostlina šla hned na balkon, na místo, kam jde dopoledne slunce. Protože z těch několika málo českých a zahraničních článků o Sedu humifusu, které na internetu jsou jsem už věděl, že snese sucho, ale trvalejší mokro by ho mohlo zničit, než pořádně zakořenilo a začalo růst, místo zálivky z kropáče jsem misku s humifusem rosil z rozprašovače vody, tak, jako tilandsie. Možná to byla zbytečná opatrnost, ale nechtěl jsem o takovou vzácnost přijít.


Zemina, do které jsem tento malý rozchodník zasadil se skládala ze zeminy pro kaktusy a sukulenty, písku, lávy a pemzy. Měla by být dostatečně propustná. Přes léto se Sedum humifusum pěkně rozrostlo, myslím, že pokud je možnost je od jara do podzimu umístit ven, nebo na balkon na místo, kam ve slunných dnech alespoň na nějakou tu hodinu svítí slunce, pěstování je bez problémů.


Horší je to s přezimováním, tedy alespoň s přezimováním v bytových podmínkách. Sedum humifusum by sice v suchu mělo kratší dobu vydržet i mráz, ale myslím, že mrazy kolem deseti stupňů by už asi nevydrželo. Ideální by bylo přezimovat je na co nejsvětlejším místě, při teplotách kolem pěti, deseti stupňů, téměř na sucho.

V paneláku tato možnost není a tak je v kumbále v meziposchodí sice přilepené na okně, ale ta teplota je většinou kolem patnácti stupňů, někdy i víc. Světla v naší zimě moc není a tak na jaře, před stěhováním na balkon vypadá Sedum humifisum dost zuboženě. Naštěstí má tuhý kořínek, dalo by se říct, i když ve skutečnosti ty kořínky jsou takové tenounké, téměř průsvitné. Za pár dní na čerstvém vzduchu a ještě když na něj pár dnů svítí slunce, začnou výhonky sílit, rozrůstat se.


Až je z nich zas porost podobný hustému mechu, který vidíte na Martinových fotkách. Možná díky té zimě, ve které spíš živoří nemá kdy našetřit zásoby energie na kvetení. Výhonky Seda humifusa rozkvétají jediným, za to relativně větším, žlutým kvítkem. U mě zatím tento miniaturní rozchodník nikdy nekvetl. Na internetu (myslím, že i v článku Radky Matulové na Zelených listech) je jeho květ k dohledání. Tu mou rostlinu teď čeká na pár měsíců spíš takové živoření, ale věřím, že opět přežije a dočká se zas lepších časů.


Protože začíná to pravé nepříjemné listopadové počasí, kdy jdete do práce za tmy, přicházíte z práce za tmy, tedy pokud jste pracující, vybral jsem dnes jednu myslím optimistickou písničku mé oblíbené britské skupiny O.M.D., celým názvem Orchestral Manoeuvres in the Dark z jejich nejnovějšího CD. To už je pěkných pár let, kdy jsem jednou zůstal stát u rádia jak přikovaný a poslouchal jednu jejich písničku. Nevěděl jsem, co je to za skupinu, jak se jmenuje. Pár let potom si ji jednou pískal můj známý a já se dozvěděl, jak se písnička i skupina jmenuje. Maid of Orleans, také přikládám odkaz a ještě pár dalších. Snad vám přijdou vhod.

Žádné komentáře: