sobota 30. listopadu 2013

Tillandsia ionantha cv. Tall Velvet

Ve druhé polovině listopadu se rozhodla vykvést Tilandsie ionantha Tall Velvet. I když je na okně přitisknutá téměř přímo na sklo a světla tak má jak nejvíc může, nestačilo to k tomu, aby se trochu víc vybarvila. Symbolicky trochu zčervenaly asi tři konce listů. Tall Velvet, přeloženo do češtiny znamená vysoký samet. S tím sametovým povrchem listů je to v našich podmínkách jakž takž. Jsou i mnohem sametovější listy u jiných tilandsií, ale možná v místních podmínkách, kde tento kultivar Tillandsie ionanthy spatřil světlo světa bylo to světlo podstatně větší než u nás. A tak byly i víc sametové listy.


Ta výška, to odpovídá. Alespoň z mých Tillandsií ionanth je se svými dvaceti centimetry na výšku můj Tall Velvet nejvyšší. Na šířku má těch centimetrů tak deset, možná jedenáct, žádný drobeček to není. O jeho původu jsem moc nezjistil. Oba rodiče tohoto kultivaru jsou ionanthy, zřejmě pěkně urostlé tilandsie.


Vlastně si pořádně nepamatuji, jak byla velká, když jsem ji před pěti lety koupil.
Malá rozhodně nebyla, možná měla už nějakých sedm, osm centimetrů na výšku. Bylo poznat, že je to odnož a už byla určitě nějaký ten rok stará. Typoval bych tak dva, tři, ale nemám představu, jak rychle v profesionálních pěstírnách mohou tilandsie růst. Určitě jinak než u nás doma.


Byla také docela pěkně do červena vybarvená, ale to jí časem přešlo. Konečně zelená je také pěkná barva. Některé ionanthy mají snahu kvést každý rok, nebo alespoň každý druhý rok. Tilandsie ionantha Tall Velvet musí nejprve dostát svému jménu a trochu vyrůst do výšky, což nějaký ten rok trvá.


Když se jí letos v létě na straně, kterou je obrácena k oknu začaly vyvíjet tři odnože, začal jsem pomalu pochybovat, že ta má vůbec pokvete. Ani náznak po nějaké změně barvy, ať jsem si střed její růžice prohlížel sebevíc, žádné známky vyvíjejícího se květenství. Odnože celkem viditelně přirůstaly, přímo úměrně k velikosti jejich mateřské rostliny.


V listopadu se konečně květenství objevilo. Ty typické fialové trubky. Když naplno vykvetly, byly dva květy takové rozvolněné, to vidíte na fotce. Že by následky kultivace? Spíš následky českého podzimu, který naší exotické zeleni nepřinese tolik slunce a světla, kolik by potřebovala.


Zítra začíná prosinec, tak se rozloučím jednou upoutávkou od Nory Jones, zpěvačky, kterou poslouchám vždy moc rád.


http://youtu.be/FSyJBqZ9qSE

Žádné komentáře: