neděle 10. listopadu 2013

Hoya nummularioides

V první listopadový den rozkvetla Hoya nummularioides. Nummularioides, to je ale jméno, pomalu jako nějaký jazykolam. Jak jsem se dočetl, znamená malou minci. Listy této voskovky jsou sice malé, pevné, ale tvarem se od pravidelného kruhu mince trochu liší. Ty největší, jak jsem naměřil, dosahují délky čtyř centimetrů a šířky tří, většinou jsou menší.


Hoya nummularioides pochází ze severního Thajska, někdy je uváděn ještě Laos, Kambodža a Vietnam. Tato Hoya se prý vyskytuje nejméně v sedmi různých klonech. Jeden thajský obchod ji nabízí ve čtyřech různých variantách lišící se zbarvením středu jinak bílého květu. Ten střed je buď světle růžový, nebo v tmavším odstínu stejné barvy. Další má střed žlutý a poslední, novinka o pět dolarů dražší než ostatní tři má střed a tudíž celý květ bílý.


Tato Hoya je z mé první tuzemské objednávky těchto rostlin, tedy z doby kdy se probouzelo mé nadšení pro ně. Hoyu nummularioides jsem si ani neobjednal, dostal jsem ji s tou první objednávkou jako dárek. Zřejmě mě jí pan Hojný vybral proto, že jsem se ho ptal na malé voskovky, které nezaberou příliš prostoru.


Zajímavé na tom je, že pár dnů, než přišel balík s očekávanými voskovkami se mi zdál sen, ve kterém jsem vyndaval právě došlé kytky z krabice a mezi nimi i dárek, právě Hoyu nummularioides. Už z tohoto důvodu mám k této kytce takový dost blízký vztah, když u mě byla dřív ve snu než ve skutečnosti.


Hoya nummularioides neroste zas tak moc rychle (proto si ji jako dárek mohu ještě více oceňovat),
alespoň ta má začíná přirůstat o dost déle, než ty ostatní, někdy až začátkem léta. Větvička se prodlouží o nějaký ten centimetr a nějaký ten list. A někdy na konci léta, nebo začátkem podzimu se začínají vyvíjet květy. Poprvé rozkvetla před dvěma lety, myslím, že jedním květem. V loňském roce se květenstvích vyvinulo hodně. Jenže ještě před rozkvětem přišlo stěhování. Tilandsiím, které se chystaly do květu to nevadilo, květenství se vyvíjela dál. Ale Hoya nummularioides zareagovala po svém, všechna květenství v jakémkoli stupni vývoje, menší i ta, která vypadala, že už každým dnem rozkvetou opadala.


Letošní rok byl sice na sluneční svit a světlo bohatý. Možná ho ve starém bytě díky umístění víc na jih bylo víc, možná některým kytkám stejně jako lidem vyhovuje víc cihlový byt víc než panelový. Prostě těch květenství moc není, myslím, že tak pět, šest, jestli vyrostou i ta malá.


Na některých fotkách na internetu je Hoya nummularioides květy přímo obsypaná, vzhledem k tomu, jak voní jeden relativně velmi malý květ, může to být pro někoho vůně až moc. Vůně ale není nepříjemná. Nummularioides by měla být poměrně snadno rostoucí voskovka. Nemá snahu se sama někde ovíjet, její větve jsou takové tužší, možná, když za pár let bude větší , bude potřebovat nějakou oporu. Má ráda světlo, teplo, jaké je v bytech jí zřejmě vyhovuje. Hezká malá voskovka, která i když nekvete může potěšit pěknými listy.

Fotky, které jsou u dnešního příspěvku dělí od sebe dva roky a pár dnů. Doba mezi prvníma druhým kvetením. Protože při tom druhém byly horší světelné podmínky, listy mají jiný odstín. Fotky květu jsou z prvního kvetení a můžete na nich dobře vidět, jak opravdu malý květ tato voskovka má.

Dnešní hudební odkaz je na australského domorodého, od narození slepého zpěváka Gurrumula.
Celým jménem Geoffrey Gurrumul Yunupingu. Přes svůj handicap díky svému talentu a nezaměnitelnému hlasu žije jistě zajímavý a bohatý život.






Žádné komentáře: