pátek 22. září 2023

Ze zářijových návštěv v ZOO Plzeň

Tento měsíc jsem byl  v ZOO dvakrát. Nebyl tu takový nával, jako koncem školního roku a o prázdninách. Při zatím poslední návštěvě, snad díky studenému ránu jsem měl pocit, že je tu víc pracovníků ZOO a botanické zahrady, než návštěvníků. Bylo to pro mě a možná i pro zvířata velmi příjemné. Měl jsem příležitost vyfotit jeden z největších pokladů ZOO, pandu červenou. Pokojně seděla na větvi a nedala se rušit focením. Přes pletivo to není úplně ono, ale i tak si ji můžete prohlédnout. Pandy tu jsou dvě, tedy dvě dospělé a jedno nedávno narozené mládě. Tu druhou pandu vidíte na fotce, kde vychází do venkovního výběhu. Z toho se už jednou podařilo pandímu samečkovi jménem Nepál uniknout. Po jedenácti dnech byl dopaden na stromě v lese  a vrácen  do ZOO. V tomto roce se Nepálovi a pandí samičce Lavinii narodilo již zmíněné první mládě. To jsem ale neviděl.



Nabídnu i fotku levharta sněžného, také za pletivem. A ještě nějakou zebru a antilopu.





Ve zdejší ZOO je také expozice svět v podzemí. V té mě nejvíc zaujalo velké mořské akvárium. Také jedno podobných rozměrů, ale sladkovodní, kde plavou zvláštní ryby, kostlíni. Myslím, že jsou tři, ale ochotně mi pózoval jen jeden. Kostlín je ryba, která se vyskytovala už v druhohorách. A její vzhled se od té doby nezměnil.





Tropický pavilon je dalším zajímavým místem. Létají v něm tropičtí motýli a v jedné skleněné    vitríně, jsou jejich kukly a v “přímém přenosu” můžete sledovat, jak se z nich klubou motýli.

V další vitríně jsou žáby létavky obecné. V dolní části je voda, ve které plavou pulci v různých vývojových stádiích. Dospělé žáby lezou po větvích a po stěnách svého “domova”. 

Dál jsou tu aligátoři, ryby a hodně pěkných rostlin.











Dnes bych se rád zmínil  ještě  o dvou rostlinách. Pochází z části ZOO  věnované Austrálii. 

Tyto zajímavé a vysoce originální, teď váhám zda napsat stromy….No, časem by z nich ty stromy vyrostly. Tak tedy Pseudopanax ferox a Pseudopanax crassifolius mají juvenilní stádium. To, jak jsem se dočetl u prvního trvá 10 až 15 let,   u druhého 15 až 20. Tedy podle Wikipedie. V tom období mají listy, které vidíte na fotkách. Ty listy jsou tuhé, jakoby z umělé hmoty. Svým způsobem jsou, alespoň pro mě nejen zajímavé a originální, ale i krásné. Po dosažení zralosti se kmen začíná rozvětvovat, listy se zkracují a zřejmě ztrácejí i tu tuhost. Zdejší rostliny jsou už okolo metru, nejvyšší okolo metru a půl vysoké.





Co mě zaujalo, je i teorie, proč jsou listy v mládí a v dospělosti jiné. Prý to může být kvůli vyhynulému, velkému, nelétavému ptáku moa. Když stromek dosáhl velikosti, kdy na něj pták nedosáhl, mohli se jeho listy změnit. Ty juvenilní listy spíše připomínají nějakou zbraň, nebo kus pily, před kterou měl respekt i pták moa, který vyhynul relativně nedávno, v patnáctém století. Na prvních fotkách je Pseudopanax ferox, na těch pod nimi Pseudopanax crassifolius.




Nakonec ještě odkaz na video od Martina :





Žádné komentáře: