pátek 1. září 2023

Dolomity 2023 - pokračování

Druhý den našeho pobytu ( pokud bych počítal i pár nočních hodin autobusem z nástupního místa v Plzni, tak den třetí ) jsme po dobré snídani vyrazili z našeho hotelu ( Golf Hotel ), do asi dva kilometry vzdáleného městečka Madonna di Campiglio. Na internetu jsem se dočetl, že je známým lyžařským střediskem.





Na lyžích jsem nestál už více než čtyřicet let, takže jsem byl rád, že je slunný den, teplo  a krásně modré nebe. Při pohledu na kopce kolem dokola to musí být v zimě pro  milovníky zimních sportů lyžařský ráj. Při mé posedlosti rostlinami jsem se i tady zaměřil na truhlíky s okrasnými rostlinami.






Ten den jsme si s Martinem udělali pohodovou turistiku podle svých představ. Zatímco ostatní měli jen vstupenku na lanovku  směrem nahoru, my měli i zpáteční.





Cílem cesty pro naši skupinu měla být cesta kolem pěti jezer. Nám stačilo to první, největší.

Vylezli jsme ještě na vršek nad ním, ze kterého jsme dost hluboko pod námi viděli ještě jedno jezero, ale ten pohled a to jedno dost prudké stoupání nám stačilo.





Cestou jsem vyfotil i rostlinu hořečku a další pěknou, pro mě neznámou horskou rostlinu.

Hořeček mně zaujal už při loňském zájezdu do Dolomit. Na louce pod Marmoladou rostli v hojném počtu  tak, jako u nás luční zvonky a kopretiny. Našel jsem jeden odkvetlý a vzal si z něj drobná, téměř prachová semínka. Z jejich velkého množství  jich vyklíčilo a vyrostlo pět. Zatím jsou to malé rostliny, jsem zvědavý, jestli porostou dál. Hořečky podle toho, co jsem se dočetl mohou být jednoleté, dvouleté i vytrvalé. Do jaké skupiny patří tyhle, nevím.






Poseděli jsme u jezera, vychutnávali jsme si ty krásné výhledy do krajiny. Potom jsme se po úzké cestě vraceli k lanovce. U zdejší restaurace jsme si obsadili dvě křesla přímo s fantastickým výhledem na protější vzdálený masiv skal.  Sice byl v oparu, ale i tak to byl fantastický pohled. K tomu jsme si dali pivo a velmi dobrý koláč. A i když jsme toho neviděli tolik, jako ostatní z naší skupiny, byli jsme s tím, co jsme ten den viděli a prožili naprosto spokojeni.






Žádné komentáře: