neděle 19. října 2014

Hoya manipurensis

Před týdnem rozkvetla jedna divná voskovka. Tedy divná, to záleží na úhlu pohledu, na vkusu každého z nás.


Musím přiznat, že když jsem poprvé viděl Hoju manipurensis na fotce, nelíbila se mi. Ale zaujala mě a tak jsem její fotky na internetu hledal čím dál častěji. Když se v loňském roce objevily dvě v nabídce Edyty z Polska, hned mi bylo jasné, že si alespoň jednu z nich objednám.


Objednal jsem si tu s přízviskem „velký list“, ta druhá měla listy znatelně menší a ne tak výrazně tvarované. Tedy velký list, ty největší si můžete představit jako rovnostranný trojúhelník o stranách něco mezi třemi a čtyřmi centimetry.


Z řízku se dvěma lístky a kouskem stonku, který jsem dal rovnou do země a zakryl průhledným kelímkem díky teplým červnovým a červencovým dnům začal po pár týdnů poměrně rychle růst nový stonek s novými lístky. Nejprve menšími, ale časem, když si nový přírůstek zvykl a zakořenil, rostly už listy velké jako ty původní.


Hoja manipurensis se mi líbila čím dál víc a dnes bych ji řadil ke svým nejoblíbenějším. Typická voskovka to není, také se ještě před pár lety nazývala Micholitzia obcordata. Někdy také Dischidia obcordata, její květy opravdu připomínají víc květy dischidií, než hojí. Květy jsou nenápadné, to jak jsou zajímavé vynikne až při zvětšení na fotce.


Také nemá snahu se obtáčet všeho kolem sebe, její větve rostou chvíli nahoru a potom se pod vahou skloní a buď se opřou o sousední rostlinu, nebo visí.

Hoya manipurensis se mezi příznivci voskovek už vyskytuje nejméně ve dvou formách, zřejmě jich bude ještě víc. Jejím domovem je Indie, Barma a Thajsko, kde by měla růst v tamějších lesích, na stromech a možná i na skalách ve výšce kolem 1000 až 1600 metrů nad mořem.

Myslím, že především díky svým zajímavě a pro mě dnes už krásně tvarovaným listům si zaslouží přízeň u pěstitelů, divných, zajímavých nebo také netradičně krásných kytek. Další předností je podle mé zkušenosti i bezproblémový růst. Musím přiznat, že ji mám na protekčním, nejsvětlejším okně, kam jde i odpolední slunce, které ji zřejmě prospívá.




1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Perfektní kytka i fotky, inspirativní.Eva