sobota 11. října 2014

Madeira – horská pampeliška a stromová konvalinka

Možná to nebudou nejzajímavější původní rostliny, které Madeira nabízí. Přece jen jsme tento krásný ostrov navštívili v září, kdy už bylo zřejmě velké množství zdejších endemitů odkvetlých.
Když jsme při prvním výletu vystoupili z autobusu na jednom z nejvyšších horských vrcholů
Pico do Areiro a měli to štěstí, že bylo v tu chvíli pěkné počasí, dostali jsme necelou půl hodinu
volného času na focení a kochání se krásnou krajinou.


To je nevýhoda těch organizovaných výletů. Někde, kde se vám to líbí nejvíc je jen chvíle času, na místě, kde máte času nejvíc, obvykle spojeno s obědem toho moc zajímavého není. Tak na tomto horském vrcholu byl čas projít se jen chvíli. Samozřejmě jsem koukal po kytkách a zaujala mě jedna místní „horská“ pampeliška.


Ten květ byl takový malý, kam se hrabe za naší, českou pampeliškou. Za to růžice listů, to už bylo něco jiného. Ta by se vyjímala na každé skalce, nebo i na záhonu. I když pochybuji, že v jiných podmínkách, než má právě na místních vršcích by byla tak pěkná.



Na Madeiře roste zřejmě víc druhů pampelišek, zmíním ještě pampelišku, která vypadá jako keř, nebo stromek s obstojně silným, rozvětveným kmínkem. Tu na fotce nemám.


Dalším endemitem, který na Madeiře opakovaně upoutával mou pozornost, byla tak zvaná stromová konvalinka. Správný název, Clethra arborea, česky jochovec.


Tyto stromy s lesklými, zelenými listy, které by se bez květů na první pohled daly snadno zaměnit s místními vavříny se nacházejí v chráněném území přírodního parku Laurisilva, vzácného pozůstatku dávného lesa, který před mnoha a mnoha lety pokrýval velkou část jižní Evropy.


Stromová konvalinka je opravdu sympatický strom, kvetoucí v srpnu a v září. Nevím, nakolik
jeho bílé květy připomínají konvalinku, vůně, ač hodně příjemná vůni konvalinek nepřipomíná.


Na Madeiře je určitě mnoho dalších endemitů, které by stálo za to vidět. Ukázat fotky dvou druhů je méně než málo. Tak to někdy příště vynahradím nějakými sice nepůvodními, za to také zajímavými
druhy rostlin, se kterými se na tomto ostrově můžete setkat.

Žádné komentáře: