úterý 28. října 2014

Jardim botanico da Madeira

Státní botanická zahrada na Madeiře pro nás byla docela milým překvapením. Možná proto, že článek, který jsem o ní četl mě spíš připravoval na zklamání. Také jedna návštěvnice této zahrady, ubytovaná ve stejném hotelu nebyla návštěvou této zahrady příliš nadšená. Srovnávala ji s botanickou zahradou na Tenerife, která ji zaujala podstatně víc.



Když nic moc nečekáte, nebýváte zklamáni. V tomto případě musím napsat, že těch pár hodin, co jsme v této zahradě považuji za velmi příjemně prožitý čas. Možná k tomu přispěl i hezký, slunečný den.


Základy dnešní botanické zahrady vznikly už v roce 1881, kdy zde rodina Reidů, majitelů i dnes stále jednoho z nejluxusnějších hotelů ve Funchalu založila zahradu Quinta do Bom Sucesso.
Z té se stala 30.dubna 1960 dnešní státní botanická zahrada, rozkládající se na 80 000metrech čtverečních a čítající sbírku dvou a půl tisíce rostlin.



Musím přiznat, že dvě místa v této zahradě mě příliš nenadchla. Prvním byla budova, něco jako museum plné vycpaných, nebo v lihu naložených živočichů, obývající ostrov a oceán. Připomnělo mi to staré, školní přírodovědecké kabinety, které mě právě díky podobným exponátům přišly docela morbidní.


Druhým místem byl jakýsi park, ve kterém byly jehličnany, zřejmě nějaké cypřiše sestříhány do rádoby pohledných spirál, koulí a jiných „uměleckých“ výtvorů. Příroda je nejvyšší umění sama o sobě a toto vylepšování je alespoň podle mého názoru nepatřičné.



Jinak byla pro mě dnes zmiňovaná zahrada pestrou kolekcí známých, méně známých i neznámých rostlin, kde si většina návštěvníků nějaké hezké místo vybere. Stromy, keře, sukulenty, kaktusy, palmy, cykasy, sbírka bylin a zemědělských rostlin.




Mě nejvíce zaujalo jedno zelené místo přímo u místního občerstvení, kde se mísila zeleň krásných rostlin papyrusu se zelení kapradí, agave attenuata a ještě nějaké visící, nebo popínavé rostliny. Žádné vzácné rostliny, ale dohromady to působilo moc pěkně.






Žádné komentáře: