sobota 4. října 2014

Madeira – Jardim da Quinta da Boa Vista

Když si vzpomenu, jaké fotky z dovolených si vždy nejraději prohlížím, jsou to fotky na kterých je nějaká rostlina. Přímo ideální místa jsou parky, zahrady a nejlépe přímo botanické zahrady. Konečně, spojení rajská zahrada je dost výstižné a já si ráj představuji právě jako velkou, třeba právě botanickou zahradu.



Na Madeiře, přímo ve Funchalu, jsme navštívili tři botanické zahrady a tři další zahrady, nebo parky. K návštěvě té menší botanické, převážně na orchideje zaměřené, zahrady Jardim da Quinta da Boa Vista mě inspiroval hezký článek na stránkách pana Jandy.


K zahradě jsme došli pomocí GPS navigace v Martinovo chytrém mobilu. Jinak bychom jí asi těžko hledali. Na místě se mi potom připomínaly věty ze zmíněného článku. Také nám nebylo přesně jasné, co je ještě ona zahrada, co k ní patří a co ne. Protože nám nikdo nebránil, prošli jsme se po všech místech, kde rostly nějaké zajímavé rostliny.



Já už se těšil na liánu Thunbergii mysorensis, jejíž hnědožluté květy se mě už zalíbily na fotografii ze zmíněného článku. Doufal jsem, že ji zastihneme kvetoucí, což se v hojné míře splnilo.



Na Madeiře v místní tržnici se prodává mnoho různých semen, cibulí a sazenic různých exotických rostlin. Thunbergii mysorensis jsem nikdy nabízet neviděl. Pokud by někoho okouzlila natolik, že by ji musel mít, po návratu jsem zjistil, že je nabízena v obchodu jiné zahrady, na stránkách
www.madeira-orchid.com. Ale nevím, jestli by se v našich podmínkách dařila tak, jako na Madeiře.



Další rostliny, které se mně v této zahradě líbily byly helikónie a nejvíce snad bromélie. Ty byly jak mezi rostlinami pěstovanými v nádobách, tak i na volném prostranství v trávě, tak velké, jak jsem zatím naživo ještě neviděl.





Z tilandsií, které jsem na Madeiře viděl, se myslím nejvíc opakovala jedna a ta samá, jakou vidíte na fotce. V této zahradě a ještě ve velkém počtu na různých místech, visela Tilandsie usneioides a ve skleníku jsem viděl pěkný trs Tilandsie bulbosy.




Myslím, že tilandsiím by se na Madeiře muselo dařit díky vysoké vzdušné vlhkosti přímo skvěle.



Také jsem tam zaznamenal Hoju imperialis, rostoucí pod stropem skleníku, obsypanou spoustou ještě nerozvitých květů. Jinak jsem občas zahlédl Hoju carnosu. Tu jsem ani nevyfotil.


Na posledním obrázku je nějaký mně neznámý keř (jako ostatně většina rostlin, které jsem na tomto ostrově viděl), který moc pěkně modře kvetl.



Žádné komentáře: