sobota 17. října 2015

Jak si v paneláku pořídit menší „botanickou“

Za prvé, omlouvám se za kvalitu dnešních fotek. Fotil jsem před pár týdny, nebylo moc dobré světlo a hlavně nebyl dobrý fotograf. Ta botanická, to je také velká nadsázka, ale jak z fotek uvidíte, obvyklé množství kytek, které se většinou v bytech na oknech nachází to také není.


Dnešní článek by se také klidně mohl jmenovat jak si v bytě způsobit problém. Tím myslím pořídit si větší množství kytek, než se dá v pohodě zvládnout. Tedy když jsou, starám se o ně, ale někdy je to docela vysilující.



Co se paneláku týká, je tu alespoň u těch postavených před pár desetiletími jeden problém pro milovníky květin. Okna nemají parapety, na které by se postavily kytky, vyžadující maximum světla, tedy alespoň toho, co jim může běžný byt nabídnout.



Martin je hodně tolerantní, ale občas mi připomene, že množství kytek v bytě je poněkud neúnosné.
Na druhou stranu k tomuto množství sám přispěl. Tedy svou dobrotou a šikovností. V minulém bytě mi z dřevěných latí a čirého dutinkového polykarbonátu zhotovil na okna stojany, na kterých přibývalo tilandsií a dalších kytek.

Se stěhováním do nového bytu přišla nová starost. Staré stojany nešly díky odlišným rozměrům použít. Martin ještě dříve, než začalo stěhování zhotovil stojany nové, které vidíte na fotkách. Prosadil, že stojany budou zabírat jen dva díly trojdílných oken, aby se třetí díl okna mohl otevřít a dalo se dobře větrat. No, dnes jsou v obou pokojích před tím třetím dílem stolky na kolečkách, pochopitelně s kytkami. V kuchyni je naštěstí na takový stolek málo místa.


Ještě k stojanům. Jsou především na tilandsie. Jen nejspodnější patro je z bytelnějšího dřeva, na těžší květináče s voskovkami a sukulenty. Stojany je také nutné dobře zajistit proti pádu. Kytky se nenacházejí jen na těchto stojanech. Jsou i na jiných místech, kam se vejdou a kde je alespoň přiměřené množství světla.





Tak pro ty, kdo bydlí v paneláku, nebo jiném bytě bez okenních parapetů a jsou šikovní, by mohly být Martinovy stojany inspirací. Pokud nechcete mít moc starostí, jeden bude stačit. Nebo to můžete brát také jako varování před problémy a starostmi a být rádi, že ve vašem bytě se nenachází ani jediný okenní parapet.


1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Inu, to je kytek, ta kanyakumariana je excelentní, vedle ní je co za drobnolistou? Na spodním obrázku je asi Mathildae a ta dlouholistá je sheperdii? To je báječný propletenec.Ale při představě malování je mi šoufl. Zdravím, Eva