sobota 10. října 2015

Catopsis morreniana

Dnes vám představím další kvetoucí katopsis. Catopsis morreniana, který je u nás z katopsů asi nejsnáze sehnatelný by měl být zároveň i nejlépe a nejsnadněji rostoucím katopsem. Ten můj byl možná výjimkou, potvrzující pravidlo. Zvykal si nejméně dva až tři roky.


Rostlině, kterou jsem dostal, listy víc odcházely, než přirůstaly. Když už se téměř loučila, vyhnala jednu odnož, která začala lépe růst a dokonce i vykvetla. Třetí generaci zastupují tři rostliny, jedna velká, právě kvetoucí a dvě mladší a menší, které jejich mateřská rostlina vyhnala o něco později, než tu první, kvetoucí.


Myslím, že v této době je Catopsis moreniana už aklimatizovaný, přivyklý podmínkám paneláku a zálivce sice převařenou, ale vodovodní vodou. Zas se mi potvrzuje, co si myslím už pár let. Rostliny, coby zelené živé bytosti si také zvykají, přizpůsobují se. Tedy pokud jsou podmínky alespoň relativně přijatelné. Pochopitelně, v Kostarice, nebo v Mexiku, odkud pochází a kde roste nespočet generací má úplně jiné podmínky k životu. Nezbývá, než si cenit toho, že se nakonec přizpůsobí a roste i v našich bytových podmínkách.


Tedy co k životu v bytě potřebuje. Základem je dostatek světla, umístění blízko okna. Pěstuji ho sice v květináči, který je naplněn směsí rašeliníku s trochou hrabanky. Dá se pěstovat i jako epifyt, v bytě by měl být kořeny v mechovém balu, který udrží větší vlhkost z rosení. To by mělo směřovat především do středu růžice, aby z její nálevky mohl čerpat vodu. V letních dnech s vyšší teplotou rosím téměř každý den, když se teploty začínají snižovat, opatrněji tak třikrát, čtyřikrát týdně. V zimě se teplota v bytě pohybuje kolem dvaceti stupňů a katopsy při ní dobře přezimují.


Katopsy jsou podle mých zkušeností docela nenáročné. I když by se stejně jako tilandsie měli rosit dešťovou vodou, dlouhodobě docela dobře přežívají i rosené vodovodní, převařenou vodou. Pokud se v bytech pěstují v květináčích, substrát by měl být hodně propustný, vhodný je rašeliník. Substrát by neměl být přemokřený, aby nedošlo k hnití kořenů a celé rostliny.



Na rozdíl od naposledy představeného katopsu, morreniana kvete ve dne. Jeho květy, jak sami vidíte moc parády nenadělají. Ale jinak ty jeho růžice světlezelených, zdánlivě křehkých listů působí svěžím a docela hezkým dojmem. Zas jedna taková nenápadná, ale docela zajímavá kytka.


1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Hezky Vám kvete, to zvětšení květu dá vyniknout růžovounké barvě. Jestlipak se tou barvou hmyz těší, nebo jen sosá nektar a je mu to jedno? Eva