sobota 31. října 2015

Tillandsie po letech

Čas je veličina velmi relativní. Je rok málo, nebo hodně? Pro jepici nepředstavitelná doba, pro želvu, nebo strom, žijící víc než století jen zlomek života.


Letos v květnu se na kvetení zas chystala má první tilandsie. Tilandsii caput medusae jsem si koupil začátkem května před třiadvaceti roky. Dodnes mám v paměti, jak jsem nevěřícně zíral na pro mě tehdy neznámé rostliny přilepené na kameni. I jak jsem se nemohl rozhodnout, která z nich se mi líbí více a tak jsem koupil obě dvě. Caput medusae i ionanthu. Víc jich tam naštěstí tehdy neměli.


Ale o své první tilandsii jsem psal už několikrát. Dnes to má být úvaha spíš nad tím, jak dlouho s námi v bytech mohou tilandsie vydržet. Myšleno tím při obyčejné péči nás amaterských nadšenců, kteří nějakou tu rostlinu v bytě ke spokojenosti potřebují.


Přirozené domácí prostředí tlandsií je od podmínek našich bytů přece jen dost odlišné, ale jak dokazují třeba mé tilandsie, pár desítek let s námi klidně vydrží. Ne všechny, ne vždy, ale když si spočítám, kolik tilandsií se se mnou rozloučilo a kolik vydrželo, drtivá většina vydržela.


První T, ionantha, koupená zároveň s T. caput medusae nepřežila přílišnou péči, konkrétně každodenní zimní zalévání. U tilandsií s tou péčí platí, že méně je někdy více. Nejlépe je mít jich tolik, kolik jich bez přílišného násilí zvládáme, což platí u všech kytek. Musím přiznat, že u mě je to množství několikanásobně překročeno a mohl bych jít spíš odrazujícím příkladem.


Také jsem někdy slyšel, i četl, že tilandsie se mohou léty zmenšovat, nebo začít postupně degenerovat. Myslím, že většina rostlin, pěstovaných v našich bytech vypadá jinak, než tam, kde jsou doma. Stačí se jen podívat, jak rostou fíkusy a třeba ibišky někde v Řecku, nebo Itálii. I tamější sukulenty rostou daleko bujněji, než v našich podmínkách.


Má Tilandsie caput medusae je sice dostatečně velká, ale její listy už asi nejsou tak efektně zkroucené jako u té první generace. Také je vidět, že je asi spokojenější, když roste v trsu, tvořeném nejméně třemi generacemi. Protože ta „výroční“ fotka caput medusae je jen ta první, doplněná je staršími fotkami téže rostliny. Já vím, třiadvacet let není žádné výročí, ale zatím je to nejdelší doba, ve které se mnou jedna tilandsie ve více generacích přežívá.



Ještě jsem přidal fotky Tilandsie kammii, tu mám také nějakých deset let. Fotky jsou z letošního roku, těsně před tím, než rozkvetla. Tato semišová, nenápadná CITESovka je docela vděčná a také se tváří, že ještě nějaký ten rok vydrží. No, snažit o to se budu muset také já.

Žádné komentáře: