sobota 21. června 2014

Kalanchoe orgyalis

Existenci Kalanchoe orgyalis jsem poprvé zaznamenal před nějakými devíti lety, sukulenty kromě tilandsií téměř do té doby nedotčený, při prohlížení Encyklopedie sukulentů. Stačila jedna malá fotka, která ukázala zvláštní, krásnou barvu jeho listů a já měl ihned další z mnohých kytkových přání, mít tuto kalanchoi jednou doma na okně.

Co se týká kytkových přání, na jejich plnění mám kliku hodně velkou. Před šesti lety napsala Radka Matulová o této rostlině do Zelených listů. Zmínila i to, že má i malolistou formu této rostliny. Když jsem se potom na návštěvě u nich ve skleníku zmínil, jak moc bych tu kytku také jednou chtěl, dostal jsem dva lístky s tím, že u kalanchoí stačí k namnožení i list.


Byla to pro mě nová informace a moc jsem nevěřil, že zrovna já bych dovedl z listu vypěstovat tak pěknou rostlinu. Z jednoho jsem ji opravdu nevypěstoval, druhý ale po nějaké době z listové stopky z místa, kde byl odlomen pár kořínků vypustil. Byl opatrně zasazen a k mému velkému překvapení z něj začala vyrůstat malá rostlinka.

Rostla velmi dobře, možná až moc dobře. Už druhý rok se její listy zvětšovaly daleko víc, než byly ty z mateřské rostliny. Možná kytky moc vykrmuji, prostě nedá mi to trápit je hladem a žízní, to ať jsou raději trochu větší.

No, dnes je ta má první Kalanchoe orgyalis dvaatřicet centimetrů vysoká, její listy na délku měří kolem osmi centimetrů. A teď k mé druhé Kalanchoi orgyalis. To jsem si jednou všiml, že jeden ten její „velký“ list je spadlý v květináči a už má v místě odlomení také pár kořínků. Asi je to nějaký reflex, věřím, že nejsem jediný, kdo je jím obdařen. Jak vidím nějakou sazenici, nebo něco, co chce růst, většinou to zasadím, nebo se to alespoň snažím někomu vnutit, aby to zasadil někdo jiný. Aby další rostlina mohla růst.


Tak tento list jsem si odnesl do práce a zahrabal ho do truhlíku, kam jsem většinou dával rostliny, které nevěděli, jestli budou ještě růst, nebo jestli to to tady už zabalí. Rostlince ze zmíněného listu se zjevně růst chtělo, dokonce vypustila dva stonky. A co bylo úplně nejlepší, tedy co je zatím stále to nejlepší, zmíněná rostlinka má malé listy, tak do těch tří centimetrů, jako byla ta, ze které mi Radka ty dva listy věnovala. Mám ji na okně, přímo před sebou, ty nejmilejší kytky chci mít vždy nejblíž u sebe. Můžu se i díky nim trochu víc těšit do práce.

Co ještě o Kalanchoi orgyalis napsat. Pochází z Madagaskaru, tak jako mnoho dalších krásných sukulentů. V nabídce pěstitelů sukulentů se občas objeví, takže nepatří k nedostupným rostlinám.
Ty mé dvě rostliny můžou posloužit jako důkaz, že jde pěstovat i v bytě.


Zalévám ji jednou týdně, v zimě podstatně menším množstvím vody. Doma i v práci jsou obě rostliny na okně co nejblíže skla, aby měly co nejvíce světla a slunce. Díky tomu mají v zimě relativně chladno, aby v tomto období buď vůbec nepřirůstaly, nebo alespoň přirůstaly minimálně. Té starší „velké“ rostlině už odspoda opadalo dost listů, možná by stálo za to uříznout její vršek a dát ho znovu zakořenit, ale ještě to asi nějaký rok počká.


Žádné komentáře: