sobota 7. června 2014

Anthurium sp. Kolumbie

Když jsem si před sedmi lety objednal epifytně rostoucí malé anturium připevněné na dřevěném kolíku, zřejmě z vinné révy, byla jedna z prvních myšlenek, jak dlouho může tato rostlinka na tom svém kousku dřeva přežívat.

Zkušenosti s pěstováním ostatních epifytů, když nepočítám tilandsie jsem měl nulové. Co je dobré pro tilandsie, bude dobré i pro ostatní epifyty, takže jsem ze začátku pravidelně každé ráno a večer anturium rosil jako tilandsie. To večerní zalití byl nadstandard, který jsem asi po půl roce na počátku první zimy zrušil a víc už neopakoval. No jo, kytek přibývalo, sil a času nikoliv.


Zkoušel jsem rosit i méně často, ale odnesly to nějaké listy a i ty „vzdušné“ kořeny, jedna ze zajímavostí této rostliny se začaly příliš scvrkávat a to bylo znamením, že jedno pořádné rosení denně v bytových podmínkách je žádoucí. Možná při pěstování někde ve skleníku, nebo ve vitríně, kde je vyšší vlhkost vzduchu není každodenní opečování takového anturia nutností.


Na druhé straně, když se o nějakou rostlinu musíte každý den starat, jistě se na ni při tom i díváte a prohlížíte si ji. Tak vám neunikne žádná změna, vidíte jak přirůstá každý nový list. Už po pár dnech poznáte, jestli přirůstá nový list, nebo květ, u této rostliny je to asi tak nastejno, možná i těch květů je během roku víc.


Sledovat průběh takového kvetení je také celkem zajímavé. Toto botanická anturia sice nemají kolem svých květů barevné a trvanlivé toulce jako u těch, co známe z květinářství. Květy jsou malé, zelené až zelenohnědé, přesto svým způsobem pěkné. Toulec se po jakémsi na pohled oku neviditelném kvetení obrátí o téměř 180 stupňů a samotné květenství se několikanásobně prodlouží.


Potom se začnou zas takovým zajímavým způsobem objevovat plody, červené kuličky, vidíte je na fotce. Ty jsou snad nejvýraznější ozdobou této rostliny. Pokud netrpí suchem, zdobí ji dost dlouho.


Z těch červených bobulí se dají snadno vypěstovat další malé anturia. Postup je přesně popsán v knize Rostliny pro vzdušné zahrady velkého pěstitele epifytních rostlin, pana Ing. Zdeňka Ježka, od kterého mámí i dnes představené anturium.

I když jsem si ze semen vypěstoval rezervní anturium, které pěstuji v květináči ve směsi rašeliny,
bukovky a mechu, zdá se, že anturiu na jeho dřevěném kolíku se daří asi lépe. To v té zemině má sice víc větších listů, nejsou ale tak tuhé a celá rostlina nevypadá tak zajímavě, jako ta visící na okně.


Některé rostliny si zvolily způsob života nad zemí a i když se dostanou hodně daleko od místa svých domovů, život na kousku českého dřeva jim zřejmě docela vyhovuje.



Žádné komentáře: