sobota 28. července 2012

Tillandsia capitata var.minor


Nedávno vystrčila „hlavu“ jedna z mých nejoblíbenějších tilandsií. Dala tak na srozuměnou,
že se chystá kvést. Tuto tilandsii jsem koupil pod názvem Tillandsia capitata var.minor hlavně kvůli tomu minor, tedy malá, nebo menší.

Tillandsia capitata minor

Není sice tak úplně malá, není zas tak velká, jako většina capitat. Samotná rostlina dosahuje před kvetením výšky tak 14cm, průměr růžice jen o nějaký centimetr víc.

Z knihy „Pěstujeme tilandsie“ jsem se dozvěděl, že latinské slovo capitatus znamená hlavě podobný, což při troše představivosti květenství cupitat může připomínat. Také jsem se ve zmíněné knize dočetl, že zmíněná tilandsie je doma v Hondurasu, Mexiku, Guatemale, na Kubě a v Dominikánské republice.
Viděl jsem i podsatně větší rostliny capitaty. Existuje více forem lišících se velikostí a zabarvením. V nabídce prodejců a pěstitelů tilandsií bývají T.capitaty někdy i ve více formách.

Tillandsia capitata minor

I když o té mé nevím nic bližšího, odkud přesně pochází a zda to není nějaký kultivar, není to nic, co by mě trápilo. Důležitý je její svým způsobem dokonalý vzhled, zajímavě se kroutící listy a už zmíněná přijatelná velikost. Ta se po opakovaném kvetení sice podstatně zvětšila trsem mladých rostlin, ale po nějakém čase se celý trs samovolně rozpadl na mladé rostliny přijatelné velikosti.

detail květu

Možná z dovolených u moře, nebo třeba jen u řeky znáte „efekt mokrého kamene“. Vidíte barevně zajímavý kámen ve vodě. Vytáhnete ho na břeh, on uschne a ztratí toto efektní zbarvení. U tilandsií je to podobné. Když jsou orosené, mohou také podobně překvapit někdy dost výrazným zbarvením. Po uschnutí zase víc zešednou. Ale i tak jim to sluší. Na fotkách zmíněné tilandsie tento efekt dobře vidíte.  

efekt mokrého kamene - Tillandsia capitata minor

Žádné komentáře: