sobota 7. července 2012

Několik slov úvodem


Už pěknou řádku dnů čekám na nějakou myšlenku, když už ne pronikavou, tak zajímavou, nebo vtipnou. Stále nepřichází. Čekání mám už dost, času se naopak stále nějak nedostává.
A tak jako trosečník na ostrově házím vzkaz v láhvi do moře. S nadějí, že někam, možná ještě lépe k někomu dopluje.
Ne, nejsem na ostrově, ani u moře. I když internet je takové moře informací, celé vlny se na nás valí a někdy v nich najdeme vzkaz, ne v láhvi, ale pod písmeny a slovy prokládanými interpunkčními znaménky.
Co na www.ionantha naleznete, proč ten název a co vlastně znamená? No, to přesně sám nevím a možná i to množství možností a témat mě na tom láká. Ale ve spojitosti s názvem, který patří Tillandsii ionanthě, jedné z nejznámějších tillandsií, ne Santpaulii ionanthě, snad ještě známější africké fialce, určitě něco o tillandsiích a jiných rostlinách, které mi před pár lety zprvu nenápadně vstoupily do života a do bytu, aby v tom samém během několika let zaujaly větší, ještě větší a významnější místo. Také se to dá říct jinak- přerostly mě přes hlavu.
Tilandsie ionatha

Původně mělo být v názvu adresy stránky místo slova ionantha slovo tillandsie. Ale zatím co jsem váhal, zda má vůbec smysl do toho moře internetových stránek a blogů přidávat další, jiní byli rychlejší. A zřejmě budou i kompetentnější. Já se nakonec pro pokus něco napsat také rozhodl. Člověk nakonec vždy víc lituje, že něco neudělal, než toho, kdy něco udělal, byť to nevyšlo přesně tak, jak chtěl.
Pokud máte kladný vztah k tillandsiím, kytkám vůbec, nebo vám něco stále přerůstá přes hlavu, možná vytáhnete můj vzkaz z láhve. Tedy spíš jste možná na správné internetové adrese.
Nečekejte botanicky korektní a velké znalosti. Pěstování kytek je můj koníček, možná už trochu přerostlá kobyla, ale ne má profese. Zvláštností, která by nebýt toho velkého množství mých kytek ani zvláštností nebyla je, že všechny pěstuji v bytě. Jsem bezzemek, nemám zahradu, ani skleník. Mé kytky tedy nemají ideální, nebo optimální podmínky. Ale takových, kteří chtějí žít s trochou exotické přírody někde v městském bytě je nás určitě víc.
Na druhou stranu jsem během let k nějakým zkušenostem s pěstováním tilandsií a jiných rostlin snad už došel. Nechci si je nechávat pro sebe a pokud by byly něco platné i někomu dalšímu, budu jen rád. Také budu rád za každou radu někoho zkušenějšího. Protože jistě každému z nás, kdo má kytky rád, záleží i na tom, aby se jim dobře dařilo .
Nakonec tohoto úvodu chci poděkovat Martinu Hettovi za jeho fotografie mých tilandsií a za jeho technickou podporu při vzniku a doufám i pokračování těchto stránek, bez té by vlastně nevznikly. 

Tilandsie ionatha

Žádné komentáře: