úterý 17. července 2012

Tillandsia ionantha


Myslím, že už proto, jak jsou tyto stránky pojmenovány právě po Tillandsii ionanthě, zaslouží si být první, která tady bude mít svůj článek.

To ovšem není zdaleka ten jediný důvod. Ionantha má i jiná nej. Možná je tou nejznámější tilandsií, byť ji všichni, kteří ji vídají v nabídkách květinářství, neznají podle jména. Možná je i jednou z nejprodávanějších, a také z těch nejzneužívanějších, to když si vzpomenu na chudáky ionanthy, které někdo postříkal zářivými barvami, aby se lépe prodávaly. Skutečný milovník rostlin si takto „zprzněnou“ kytku nekoupí (ledaže by chtěl udělat dobrý skutek a barvu se doma ihned pokusil smýt) a jak asi dopadnou ty, co se budou líbit právě kvůli té zářivé, nepřirozené barvě?

Vzpomenu na to, jak v květinářství tvrdila jedna znalá prodavačka kolegovi, že tilandsie stačí zalít jednou za půl roku. On nějakou tilandsii přilepenou na kameni daroval své sestře, ta ji nezalila ani jednou za půl roku. Zřejmě měla paní ráda slaměnky, nebo umělé květy…

I já mohu mít černé svědomí. To je další důvod, proč dnes právě tato tilandsie. Byla jednou ze dvou prvních, které jsem si koupil a na rozdíl od té druhé, která přežila do dnešních dnů (tedy její potomci, ale i ona měla na mále) se se mnou jako první rozloučila. Kombinace zimy, slabého světla a přílišného rosení vedla k tomu, že se nakonec rozpadla na jednotlivé lístky…..Pravý opak toho, jak nechat kytku uschnout.

Tak i na památku tehdejší ionanthy dnes o ní, spíše o nich.
Ionanth se vyskytuje více variant a kultivarů, někdy i kříženců s jinými tilandsiemi. Česká firma Kakteen-PH-flora pana Ing. Heřtuse jen v posledních letech prodávala téměř dvacet forem a kultivarů ionanthy a ještě několik jejích kříženců s jinými tilandsiemi. V různých velikostech i odlišnostech ve vybarvení listů.

Jednoho z těch kříženců, Tillandsii cv. Victorii, křížence T.ionanthy s T.brachycaulos osobně považuji za jednu z nejkrásnějších tilanndsií, které znám.
Já si před pár lety na internetu zhlédl ve fotografii kultivaru Ron. Tato krásná ionantha byla pojmenována podle pěstitele Rona Herdona. Pokud jsem tomu dobře rozuměl, tak jak mi to přeložil internetový překladač, jeden z jeho pracovníků přivezl z Mexika deset těchto rostlin ze kterých byla tato tilandsie za poslední desetiletí rozmnožena. Je jasné, že rostlina, kterou americká firma nabízející tilandsie vyfotí na svou nabídku je mimořádně povedeným exemplářem.

Tillandsia ionantha Ron

V loňském roce ji zmíněná firma Ing. Heřtuse měla také v nabídce. Konečně jsem se dočkal a rostliny si objednal hned dvě. Ono totiž i tilandsie jsou každá originál. Jedna byla menší, kompaktnější, druhá měla delší, trochu volněji rostoucí listy. Té druhé za krátký čas začaly „červenat“ konce listů, hlavně středy byly pěkně červené. Druhá kvetla až pár měsíců po ní. A zatímco té, co kvetla první hned po odkvětu začaly růst odnože, ta druhá si s tím dala pěkně načas. Možná ještě déle než půl roku po odkvětu, kdy už jsem si říkal, že je to nějaký zvláštní bezdětný jedinec, mě přesvědčila o opaku.
Před měsícem jsem byl na návštěvě u opravdového pana pěstitele tilandsií a on tam mezi kvantem jiných měl i dlouhou řadu různých forem této tilandsie. Byl na ně opravdu pěkný pohled a i když je právě tato kytka mezi tilandsiemi tak „profláknutá“, nedá se nic dělat, patří k těm nejhezčím.

Tak co o ní připomenout. Vyskytuje se od Mexika po Nikaraguu. Většinou jako epifys na stromech, ale vzácnější varianta nazvaná vanhyningii (to je úplný jazykolam) se vyskytuje na vápencových stěnách. Posledně jmenovanou vzácnost naštěstí množí úspěšně pěstírny tilandsií a tak bude možná vzácnější v přírodě, než mezi pěstiteli. Od ostatních ionanth se odlišuje i prodlužujícím se stonkem.
Ionanthu lze sehnat v různých velikostech a různé kultivary se odlišují i svým vzhledem a zabarvením. I když své jméno dostala podle fialové barvy květu ion = fialový, antos = květ, prodávaná je i ionantha s bílým květem T.ionantha var.alba.

Tillandsia ionantha

Jak dnešní článek uzavřít? Heslem Tillandsia ionantha do každé rodiny? Tak to rozhodně ne. Spíš konstatováním, že T.ionantha je vhodná jak pro ty, kteří s tilandsiemi začínají tak i pro ty, kteří s nimi pokračují. Jsou většinou sympaticky malé, přiměřeně skromné nebo naopak přiměřeně náročné. I kdyby vám na první pokus odešly tak jak o mně, na další to snad vyjde.

Tillandsia ionantha var. stricta

P.S.
Když jsem se na internetu rozhlížel po nějakých informacích o Tilandsii ionantha Ron, narazil jsem i na zajímavou adresu, která má ionanthu také v názvu a kde si tuto krásnou tilandsii v mnoha podobách můžete pořádně užít.


Žádné komentáře: