neděle 15. července 2012

Kolik je druhů tilandsií?

Nevím, jestli na takovou otázku bude někdo umět odpovědět. Správná otázka by měla asi být kolik je druhů známých tilandsií, protože pravděpodobně, spíš téměř jistě nějaký botanik nebo pěstitel s kladným vztahem k těmto rostlinám ještě nějakou najde. Místo, kde se tilandsie vyskytují je velmi rozsáhlé a tak na své objevení nějaká neznámá určitě čeká.
Na internetu jsem našel nejčastěji údaj o přibližně šesti stovkách druhů. Na mých oblíbených internetových stránkách , konkrétně na adrese
http: //fcbs.org/Picture/Tillandsia.htm je 576 přírodních druhů, po nichž následují ještě další mezidruhový kříženci, kultivary. Těch tam mají zatím 416. Některé vypadají opravdu moc pěkně.

Pro ty, kdo o tilandsiích vůbec nic nevědí, stejně jako já před pár lety, by asi základní informace měla být o tom, jak se jednotlivé druhy dělí.
Nepraktičtější rozdělení pro všechny, kteří chtějí pěstovat tilandsie v bytě by bylo jistě takové, které by tilandsie dělilo na ty v bytě snadno pěstovatelé a ty nepěstovatelé.

Tillandsia araujei

Tak jednoduché to bohužel není a o tom, jak pěstovat tilandsie v bytě trochu podrobněji až někdy jindy. Tedy základní dělení, důležité i pro to pěstování v bytě je dělení na tilandsie tzv. stříbrné, možná spíš šedé, někdy i bílé a na tilandsie zelené. Ty první rostou v přírodě víc na slunci a jsou zvyklé na větší nebo delší období sucha. Jsou hustě porostlé těmi šupinkami, které jsou nejlépe patrné pod mikroskopem a které jim to stříbrné zbarvení dávají. V přírodě rostliny chrání před sluncem, před velkým množstvím ultrafialového záření, které se ve vyšších polohách, ve kterých se často vyskytují působí. Ty druhé, více zelené s menším množstvím šupinek mají jistě také rádi světlo, ale méně už přímé slunce, za to potřebují větší přísun vody.

Další dělení tilandsií je podle podrodů, které najdete na internetu, nebo například v knize Pěstujeme tilandsie, autoři pánové Blovský, Gratis, Ježek. Rozlišovacím znakem u těchto podrodů je stavba květů.
Asi nepraktičtějším dělením pro nás, amatérské pěstitele tilandsií je jejich rozdělení podle českého pěstitele Ing. Jaroslava Práška podle vzhledu, nebo tvaru těla tilandsií.

Tilandsie jsou rozdělené na :
  • růžicovité tilandsie
  • růžicovité trávolisté
  • růžicovité cisternové
  • pacibulkovité
  • cibulkovité
  • s prodlouženým stonkem
  • dvouřadé
Samostatně je vzhledem ke svému atypickému vzhledu vedena Tillandsia usneoides, která se žádné jiné tilandsii nepodobá.
V počátcích svého zájmu o tilandsie jsem měl jakési povědomí o tom, že jsou růžicovité tilandsie a potom nějaké ty divné (pacibulovité).
O tom, že jsou nějaké dvouřadé, nebo nějaké s prodlužujícím se stonkem jsem neměl ani potuchy. Přitom právě ty s prodlužujícím se stonkem jsou asi jedny z nejvděčnějších.

No, šlo by dělit i jinak. Na ty, které se nám líbí a které nelíbí. V tomto případě bych to měl jednoduché, myslím, že by se mě líbily všechny, ale nemohu to tvrdit s určitostí, protože jich většinu ještě neznám. Tak toto dělení uzavřu prohlášením, že se mi líbí asi všechny co znám.
Praktické dělení je i podle velikosti. Tilandsie jsou v různých velikostech, od několika letých trsů ve velikosti 3-4 cm (T.aizoides, T.bryoides), dále malé, ideální pro byt okolo 10- 20cm. A potom větší a větší až úplně velké, které by v bytě zabraly příliš místa.
To ale zvládnou i ty malé a trochu větší, pokud budou přibývat a přibývat. Asi nejen já bych o tom mohl vyprávět.
Tillandsia streptophylla

Napadá mě ještě rozdělení podle barvy květu, co se mi vybavuje kvetou nejčastěji fialově, modrofialově, červeně, žlutě, zeleně, bíle i hnědě.
A také jsou další, které k tomu kvetení mají jako bonus ještě vůni, ale to dělení podle květu by snad bylo praktičtější na ty, co pravidelně, nebo téměř pravidelně jednou za rok kvetou (některé rostoucí ve větším trsu i vícekrát, ale to je spíš výjimka), potom na ty, co kvetou jednou za dlouhý čas a potom na ty, co ani po dlouhém čase nekvetou. Na ty, co odkvetou za pár dnů, na takové, jejichž květenství může zdobit tilandsii řadu týdnů.

Nakonec není špatné i když tilandsie nekvete, protože odkvetlá tilandsie tak nějak končí, některá ještě před rozkvětem, některá po něm vytvoří jednu až několik odnoží. Potom žije ještě nějaký čas, no někdy i pár let a svoji energii předává svým potomkům. Ani kytkám se nevyhne koloběh života. A tím to dnešní dělení tilandsií končím.     

Žádné komentáře: