sobota 28. července 2012

Tillandsia Victoria


Kdybych měl vybírat z těch pro mě nejhezčích tilandsií, tento přírodní kříženec T.ionanthy a T.brachycaulos by mezi nimi určitě nechyběl. Victoria znamená vítězství a název se mi v tomto případě zdá na místě. Také se používá ve formě Tillandsia x Victoriae. To kdyby jste ji hledali v nabídce internetových obchodů s tilandsiemi.
Tillandsia Victoria

Když se ke mně před pár lety dostala její mladá odnož, taková nenápadná, ne moc hustá růžice zdánlivě obyčejných listů, asi bych těžko tipoval, že z ní časem vyroste tak pěkná rostlina.
Než vykvetla poprvé, trvalo to pár let. Její růžice pořádně zhoustla, listy se prodloužily. Není to úplně malá kytka, téměř naopak. Výška té mé nejvzrostlejší je bez jednoho centimetru centimetrů třicet, u ostatních kolem dvaceti centimetrů. Průměr růžice se pohybuje také kolem té dvacítky.

Tillandsia Victoria

Roste bez problémů a před rozkvětem se začne docela výrazně vybarvovat. Ale pěkná je už před tím, v tradiční zelené. Na internetu jsem našel ještě víc vybarvenější exempláře, zřejmě měli k životu lepší světelné podmínky. Ty mé pro svojí velikost jsou postavené vždy za nějakou nižší tilandsií, aby moc nestínily těm druhým. Myslím, že i tak stojí za to.

detail květu - Tillandsia Victoria

Řekl bych, že je stejně nenáročná jako její „rodiče“. V období, kdy je více světla a tepla ji rosím třikrát týdně, ve zbývající části roku nejméně dvakrát týdně výrazně nižší dávkou vody.

Žádné komentáře: