sobota 7. července 2012

Sny o tillandsiích


Máte rádi sny ? Nemyslím tím sny, které má zřejmě každý z nás v bdělém stavu, například o tom, jak by chtěl být šťastný, nebo úspěšný. Ani sny o erotických idolech, které v určitém věku patří životu.
Myslím sny ve spánku, které možná mají mnoho společného s naším denním životem i s tím, co si vědomě, nebo podvědomě přejeme.

První setkání s tilandsiemi už jsem měl za sebou, další následovala. Ale nic zatím nenasvědčovalo tomu, že by pro mě měly mít tilandsie nějaký větší význam, než ostatní kytky, kterých jsem měl doma vždy dost.
Zpět ke snům, o které jsem nikdy neměl nouzi. Zdávalo se mi o neznámých, ale ve snu známých krajinách a městech, o moři, o neznámých, ale ve snu známých lidech. A najednou se mi začalo zdát o nějakém zahradnictví, nebo velkém květinářství, do kterého jsem vešel a kde mezi jinými kytkami nabízeli i tilandsie.

Tillandsia aurea - květ

A ty jsem si v těch opakujících se snech stále vybíral a nakupoval. Po probuzení se dostavila vždy trochu lítost nad tím, že ten pěkný sen skončil a vybrané nakoupené tilandsie se rozplynuly s probuzením. Vzpomínám, jak jsem v tom opakujícím se snu už věděl, na jakém místě v tom zahradnictví mám tilandsie hledat. Vždy tam byla nějaká krásná, nádherná……

Možná ty sny trochu reálný základ měly. Jednou jsem navštívil kamaráda v práci a jeho kolega tam měl na větvi několik tilandsií. Mezi jinými měl i tilandsii andreanu a ta se mě na první pohled zdála jako něco neskutečného. Hlava mě nebrala, jak něco tak křehkého a éterického může nalepené na větvi jen tak žít?

Také jsem chodil na procházku do lesa a v posledním domě, než začal les, měli v okně také jednu větev s několika tilandsiemi. A i když to není zrovna slušné, vždy jsem do toho okna přímo zíral. Musím přiznat, že jsem jim tu větev tehdy záviděl. Dnes vím, že nejsem jediný, kdo takto kvůli kytkám kouká lidem do oken.

Tillandsia x victoriae

No, ty sny o tilandsiích měli nakonec zásluhu na tom, že jsem se rozhodl, že si k té své jediné přeživší tilandsii nějakou ještě dokoupím. Ten sen, nebo jemu podobné se opakovaly ještě pár let a já čekal, že jednou nějakou tu snovou tilandsii někde seženu. Potom se mně přestaly zdát a já si stále víc uvědomoval, že jsou to přesně ty samé, které už doma mám.

Někdy se ptám sám sebe, kdo si koho vybral, já tilandsie, nebo ony mě?    

Žádné komentáře: