sobota 31. května 2014

Monanthes polyphylla kvetoucí

V úterý jsem v práci vyfotil rozkvetlý Monanthes polyphylla k dnešnímu článku. Ve čtvrtek jsem navštívil jedny ze svých oblíbených e-stránek manželů Jandových, kde v jednom ze dvou nejčerstvějším článků byla právě tato rostlina. Ale co, monanthesů není nikdy dost.


Konečně Monanthes polyphylla, který na fotkách vidíte pochází právě od pana Jandy. Ještě před tím nějaký předek této rostliny pocházel z Kanárských ostrovů, jako ostatně všechny druhy monanthesů.


Rostliny ve své domovině rostou na skalách, kde asi vypadají podstatně jinak, než jak vypadají u mě v květináči. Konečně i ty, které pěstují Jandovi vypadají víc kompaktně a zřejmě jsou mnohem podobnější těm v přírodě. Konečně zmínění pěstitelé se za nimi na Tenerife vydali, jak se můžete dočíst na stránkách, www.sukulenty.estranky.cz, které jsou jistě většině z vás dobře známy. Na těchto stránkách se o těchto rostlinách také můžete dozvědět nejvíc.


Monanthes polyphylla je vděčná rostlinka. Roste na okně na západ, kde slunce svítí v pozdějším odpoledni. Nejprve byl v jediném květináči, ze kterého se přesunul do dvou sousedních a časem si je zabral pro sebe. Jeho jednotlivé rostlinky působí dost křehce, ale jsou jak jsem se přesvědčil docela životaschopné. Jsou zasazené v běžné zemině pro kaktusy a sukulenty. Zalévám jednou týdně, v zimě menším množstvím vody.


Když nekvete, to větší množství jeho světle zelených růžic působí kompaktním dojmem. Když jsem ho rozkvetlý, tak jak ho vidíte ukázal kolegyni, pravila, že se jí na něm ty květy nelíbí. Pravda, možná můžou narušit právě onu kompaktnost.

Pro mě mají ty malé, hvězdičkám, nebo sluníčkům podobné kvítky své kouzlo. Na první pohled nenápadné, lépe vyniknou trochu zvětšené.


Zajímavé je, že další dva monanthesy, které v práci mám tu kvetly jen první rok, potom už se jim kvést nechtělo, maximálně tak jeden, dva ojedinělé květy. To Monanthes polyphylla kvete v tomto období pravidelně. Možná je příčinou absence kvetení u těch dvou ostatních fakt, že je zde celý rok teplota nad 20°C, žádné chladnější období nemají.


Jak vidíte na fotkách, ostatní dva monanthesy jsou zas trochu jiné, jsou ve tmavším odstínu zelené a ještě k tomu tu zelenou na spodní straně listů doplňuje fialová.


O monanthesech jsem už jednou na těchto stránkách psal a myslím, že mohu jenom zopakovat, že tyto malé rostlinky by si v českých bytech mezi ostatními sukulenty zasloužily větší zastoupení.



Žádné komentáře: