sobota 18. dubna 2015

Catopsis sp.Ekvádor

K jaru neodmyslitelně patří zelená, tak dnes to bude o jedné krásně zelené rostlině. Koupil jsem ji pod označením Catopsis sp.Ekvádor, dnes je myslím nabízena také jako Catopsis sp.Baeza. To první označení nezpochybňuje, ale upřesňuje, Baeza je malé město v Ekvádoru.


Když před osmi lety vyšla kniha pana Ing. Zdeňka Ježka Rostliny pro vzdušné zahrady, stala se pro mě ihned bestsellerem, který jsem si stále dokola pročítal. A hledal v něm inspiraci pro své další pěstitelské pokusy. A jako se už pár let před tím ke mně od pana Ježka dostaly tilandsie, tak se ke mně o nějaký rok později dostaly dischidie a anturia. Před čtyřmi lety se dostalo i na katopsy, blízké příbuzné tilandsií.


Koupil jsem si rovnou pět druhů, jeden se bohužel po jedné zimě rozloučil. Po odkvětu zřejmě napřel svou sílu do tvorby semen a potom odešel, aniž by dal život nějaké odnoži. Semen po něm zbylo dost, ale nevzešlo žádné. Teď už k dnešnímu ekvádorskému katopsu. Ta jeho dvojčata, která vidíte na fotkách jsou už „vnoučata“ toho, který ke mně přišel. Před pár týdny by vedle nich byl vidět ještě jejich předchůdce. Když jim předal veškerou sílu tak, aby dorostly do stejné velikosti, zežloutl a potom jakoby se sám vylomil ze svého místa a odpadl.


Co napsat o katopsech. Na rozdíl od příbuzných tilandsií to nejsou mezi pěstiteli zřejmě příliš rozšířené rostliny. Známější je krásný velký katopsis subulata a masožravý katopsis bertoniana.
Katopsy žijí podobně jako většina tilandsií epifytním způsobem. Není jich tolik druhů, jako tilandsií, na internetu je uvedeno něco mezi 18 a 26druhy, jistě budou i další, jako ten dnešní sp.Ekvádor, které se svého určení a pojmenování ještě časem dočkají.


Pro mě se staly katopsy, zvlášť tři z těch čtyřech co zbyly velmi oblíbenými rostlinami. Na tom dnes představeném mě vždy upoutá jeho svěží zeleň, pěkně zvlněné listy a něco, co pro mě některé z mých rostlin mají a co bych asi vyjádřil trochu iracionálně – působí na mě příjemně a pozitivně. Což by mohl napsat o všech rostlinách, ale u některých, jako je právě tahle to platí ještě o trochu víc. Jeho bílé, celkem nenápadné květy by měli příjemně vonět, ale kvetl v zimě, tak to jsem se ani nedivil, že se jim do nějaké vůně ani nechtělo.


Jak se o katopsy starám? Rosím je stejně jako tilandsie, možná trochu intenzivněji a častěji a tak, aby ve středu jejich listové růžice zůstalo trochu vody. A jsem moc rád, že přes to, že jim nemohu dopřát vodu dešťovou, zvykly si na tu vodovodní, převařenou. Jsou umístěné na okně, ve druhé řadě za tilandsiemi. Když se na okno podívám, což je mnohokrát za den, vždy se na těch jejich zelených listech můj pohled chvíli zastaví.


Žádné komentáře: