neděle 5. dubna 2015

Tillandsia latifolia – další

Stejné jako u posledně zmíněné atroviridipetaly. V jednom období jsem se zakoukal do latifolií a toto je asi ta poslední, pátá, kterou jsem si kupoval jako Tilandsii latifolii var. Divaricata.


Rok, nebo dva po tom jsem byl na návštěvě u jednoho velkého pěstitele tilandsií, kde jsem měl možnost obdivovat jeho velkou sbírku, kterou mohl na léto pěkně vyletnit na zahradě. Kvetla mu tam jedna dost velká tilandsie, s pořádným květenstvím. Když jsem se ptal na jméno, odpověděl latifolia var. Divaricata.


S obavou jsem potom sledoval, zda se ta má latifolia, prodaná pod stejným názvem nějak nepatřičně nezvětšuje. Zatím naštěstí nepřekročila rozumné rozměry,i když úplně malá také není. Růžice má průměr kolem 24cm, na výšku 15cm, teď s květenstvím 23cm.


Jak jsem tedy prozradil a jak vidíte z fotek, stačila už vykvést. Květenství se vyvíjelo celou zimu a na jejím samém konci se otevřel první květ, který je zvěčněný na představovaných fotkách. Od té doby až do dnešního dne vykvetlo ještě dalších deset květů a květní klas se díky několika slunečným dnům více vybarvil do zvláštního načervenalého odstínu, s trochou zelené a snad i hnědé.


I když jsou latifolie docela pohledné tilandsie, s dalším přírůstkem z početné rodiny latifolií nepočítám. U té dnes představené jen doufám, že se už nebude příliš zvětšovat. Možná ještě letos představím i svou nejoblíbenější latifolii, která je z těch pěti tou nejmenší. Ale to až někdy příště.







1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Pěkně buclatá, Eva