sobota 28. března 2015

Tillandsia atroviridipetala var. yagulensis

Když si oblíbím nějakou rostlinu, která je k mání ve více variantách, je téměř jisté, že u jediného exempláře nezůstane. Vzhledem k tomu, že nejsem ani odborník, ani velký znalec, který by dokázal vysvětlit, čím se jednotlivé formy liší, je to trochu zbytečné, ale je to tak.


A tak se u mě během několika let sešly čtyři Tilandsie atroviridipetaly, každá trochu jiná i když na druhou stranu, na první pohled dost podobné.


Tou poslední se stala včera rozkvetlá, dnes vyfocená Tilandsie atroviridipetala var. yagulensis. Objevila se před pár lety v nabídce Ing. Heřtuse a když jsem se rozhodl, že je to právě ta kytka, která mně chybí ke štěstí a chtěl ji objednat, byla už vyprodaná. Když se objevila v další nabídce, ihned jsem ji objednal a hned dvakrát, abych měl rezervní, kdyby jedna nevydržela.


Atroviridipetaly mají pověst trochu choulostivějších tiandsií, se mnou se zatím žádná nerozloučila, i když jedna, která před téměř dvěma lety kvetla, dodnes nepotěšila žádným potomkem. Jakoby sílu po odkvětu dávala do tvorby semen. Zatím stále žije, tak snad se nějaké odnože letos dočkám.


Zpět k dnešní atroviridipetale var. yagulensis. Přišly dva semenáčky něco mezi jedním až dvěma centimetry. Vlastně ani přesně nevím jak je to dlouho, tak čtyři, pět let. Posadil jsem je vedle sebe na podložku, na které sedí i dnes. Tehdy měly kolem sebe každá dost volného prostoru, dnes jsou těsně vedle sebe.


To zvláštní jméno formy pochází z archeologicky cenného místa Yagul, kde v době před dobytím Španěly žilo podle internetu kolem 6000 lidí. Na tomto místě jsou nejstarší stopy lidského osídlení z doby 3000 před naším letopočtem. Větší osídlení se datuje v rozmezí 500 a 100 před naším letopočtem a možná s přestávkami vydrželo až do doby objevení Ameriky. Teď návštěvníci tohoto místa spatří kamenné stavby, pozůstatky lidí kdysi tu žijící a lidé, dávající přednost botanice před historií někde poblíž v nadmořské výšce kolem 1700m.n.m. mohou najít i předky a příbuzné tilandsie dnes představené.



Myslím, že v těch místech poroste v bujnějších trsech a bude vypadat asi trochu jinak, než ty dvě co vidíte. Ale i tak jsou myslím pěkné. O pěstování Tilandsií atroviridipetal jsem už psal, tak připomenu, že jsou velmi světlomilné, já je mám téměř „přilepené“ na skle okna. Zalévám, tedy pardon, rosím třikrát týdně. V chladnějším a temnějším období roku opatrně. Často bývá doporučeno montovat je tak, aby střed růžice směřoval dolů, aby se v něm nezachycovala voda. Tomu se při opatrném rosení lze vyhnout, i když sedí tak, jako ty mé.


Dnes přidávám odkaz na písničku Doors, která patřila před čtyřiceti lety k mým nejoblíbenějším. Měl jsem ji na tehdejším kotoučovém magnetofonu, neznal jsem její název. Ale nikdy jsem na ní nezapomněl. Teď jsem ji znovuobjevil a je pořád tak pěkná. Některé věci a písně nestárnou.




1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Perfektní, Eva