pátek 25. března 2016

Passiflora murucuja

Jedním z mých velkých “pěstitelských” snů který se táhl pár desetiletí, bylo pěstovat červeně kvetoucí mučenku. Léta jsem přemýšlel o Passifloře racemose. Potom jsem uviděl fotky Passiflory cocciney a murucuji.


O racemose jsem se někde dočetl, že v bytě by těžko kvetla. Před dvěma lety jsem v nabídce jednoho internetového obchodu uviděl nabídku Passiflory cocciney i murucuji a tak jsem je spolu s dalšími třemi druhy semen objednal.


Celou zimu jsem se těšil, jak budu na jaře sít. Prý se nemá na nic těšit. V tomto případě to sedlo. Z pěti druhů semen, kterých bylo podle druhu od čtyř do dvanácti a která byla všechna vyseta do výsevního substrátu a opečována, jak jsem nejlépe uměl, vzešla jedna jediná rostlinka. S podivně malými, neobvykle tvarovanými lístky. Podle úponků, vyrůstajícími za listy, kterými se snažila něčeho přichytit, to byla jasná mučenka.


Ale s tak miniaturními listy, jsem si mučenku murucuju nedovedl představit. Ty lístky byly sotva půl centimetru velké. No, z tolika semen jediný chcípáček a ještě asi jiná rostlina, než kterou jsem čekal, to je tedy úspěch. Na druhou stranu jsem si musel přiznat, že vzejít vše, co z těch semen bylo zaseté, byl by problém ještě větší, nebylo by to asi kam dát.


Toho malolistého chcípáčka jsem si až tak moc nepovažoval a tak jsem ho dal i s květináčem na parapet u schodiště, k oknu, kde je takové drátěné hrazení, aby nikdo nespadl dolů. Kytka, ač vykázaná z blízkosti svého pěstitele byla ale pravidelně opečovávána, zalévána, přihnojována. Po nějakém půl roce, možná i víc se jí ty malé listy zvláštního tvaru začaly zvětšovat.


Před pár týdny jsem si ji při zalévání pozorně prohlížel a vidím, dvě poupata. Taková špičatá. No, to jsem zvědav, co z vás vyleze. Každé ráno jsem se chodil dívat. První vykvetla v sobotu, nebo v neděli a protože kytku mám v práci, viděl jsem už jen odkvetlý, znovu zavřený květ. To druhé rozkvetlo někdy v začátku týdne a on to chtěný květ murucuji. Oproti relativně velmi malým listům je květ velký a výrazný. Další důkaz dokonalosti a vynalézavosti přírody.


Passiflora murucuja přirůstá celkem rychle a tak u nových výhonků je téměř za každým listem poupě. Květy mají život jepičí, vydrží jen den. Za to je jich celkem dost. Tak další splněné přání, rozkvetla mi červeně kvetoucí mučenka.


Na internetu jsem to ho o ní moc nenašel, snad jen zmínku, že by měla pocházet z Panenských ostrovů. Podle průměrných denních teplot 27 až 30°°C, které uvádějí cestovní kanceláře lákající k návštěvě těchto ostrovů by to měla být rostlina dosti teplomilná, samozřejmě i světlomilná. Zalévám pochopitelně častěji, než sukulenty, v létě to bylo i třikrát týdně.


Aby té radosti bylo ještě více, do kvetení se dala i Euphorbia grandicornis, o které jsem psal nedávno. Pár obrázků přikládám.


Nakonec, když už máme ty velikonoční svátky, ještě jeden pěkný květ, nějaká kohlerie, i když si nejsem úplně jistý.


1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Krásné kvetení, optimistické, to poslední bych taky tipla na kohlerii, ale nejsem znalá, nádherná kombinace jemných barev. A pěkné fotky. Zdravím, Eva