sobota 2. dubna 2016

Haworthia pygmaea

Dnes to bude zas jedna haworcie. Také jedna z těch, které už pár let pěstuji a která přežila do dnešních dnů. Haworcie pygmaea, nějaké dvě mírně odlišné formy a to poslední, to by měl být její kříženec, myslím, že s H.magnificou.

Nejsem si stoprocentně jistý, měl bych spíš přiznat, vím, že nic nevím, alespoň co se odborných znalostí o těchto rostlinách týká.

Nedávno jsem zjistil, že se mi v emailu jedna paní ptala ohledně nějaké haworcie. Začala měnit barvu, také se chystala kvést a paní zjistila, že kytka má asi problémy s kořeny, které začínají uhnívat. Chtěl jsem začít odepisovat, ale všiml jsem si, že tento dotaz je asi rok starý. Tak to bych přišel jak se říká s křížkem po funuse.

Nevím, z jakého důvodu se mi ten mail dřív nezobrazil, asi jsem za neslušňáka. Tak co se týká změny barvy u haworcií, tak to je podle mého laického názoru vždy signál, že se kytce něco nelíbí. Tyto jinak většinou nenáročné rostliny mají jedno citlivé místo a tím jsou jejich kořeny. Něco jsem někde četl, že ty kořeny časem vyměňují, nevím, jestli je tomu tak vždy, i v přírodě, nebo jen v našich podmínkách.

Podle mé zkušenosti je nejlépe nezdravě vypadající haworcii vyndat ze země, nechat alespoň týden na sucho a potom zasadit do nové, propustné zeminy. Nové kořeny na sebe většinou nenechají až tak dlouho čekat. Rostlina zas dostane správnou barvu a bude vypadat lépe. Takto už jsem jich pár zachránil, i když to s nimi vypadalo dost špatně. Podobnou zkušenost mám i z jinými sukulenty, třeba s gasteriemi a aloi. 

Pokud by někdo našel v těchto rostlinách zalíbení, i v naší malé zemi máme na haworcie velké odborníky. Stačí trochu hledat na internetu. Tyto krásné rostliny si větší zájem příznivců sukulentů a kytek vůbec určitě zaslouží. Tak, jako u každé skupiny rostlin jsou mezi nimi druhy nenáročné, trochu náročnější i takové, které moc nerostou. Docela dobrým ukazatelem je cena, ty co pomalu a obtížně rostou se rychle nenamnoží a tak jejich cena bude vyšší než u těch lépe rostoucích a snadno odnožujících.

Když mi před pár lety pěstitel haworcií pan Susser ty dnes představené posílal, určitě u nich bylo i jejich přesné určení, snad i lokalita. Protože na tyto přesné informace jsem nikdy neměl buňky a v mém vztahu s kytkou mě spíš vždy zajímalo, jak poroste, mohu uvést jen informaci, že Haworcie pygmaea by měla pocházet ze samého jihu Afriky, na internetu je uváděno Mossel Bay ve Western Cape. Někomu to možná něco říká, mně moc ne.



1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Pěkná, moc. U Vás přes zimu jistě dostává trochu vody. Já jsem je včera poprvé po zimě ohledala, ale jsou dost zcvrklé. Dostaly trochu vody. Jestli se oživí, dostanou další. Nebo myslíte, že v jejich domovině dostanou hned pernou dávku? Dnes to na jaro nevypadá, abych to neuspěchala. Eva