sobota 13. srpna 2016

Podražec z Ischie 2

Dnes to mělo být o úplně jiné kytce. Během dopoledne se na chodbě u okna v meziposchodí, kde mám odloženou jednu dost zanedbanou kytku, otevřel jeden její velký květ. O tomto podražci, pravděpodobně Aristolochii gigantee jsem psal před rokem.




Jak jsem se díval do toho rok starého článku, ten květ měl na výšku 24cm. Letos je to 28cm a tak je určení podražce zřejmě správné, Aristolochia gigantea má mít květy až 30centimetrové.



Už koncem minulého týdne jsem při zalévání této kytky vyfotil tři její “poupata”. To, že tam jsou jsem objevil asi týden před tím, v týdenních intervalech ji zalévám. Jejich vývoj je dost rychlý, v týdnu jsem se na ně podíval každý den a každý den se celkem viditelně zvětšila.



V loňském roce, když květ rozkvetl byl už od rána slunečný den a květ byl otevřený hned ráno. Voněl příjemně, jako citron. Dnes ráno byl ještě zavřený, ale začátkem odpoledne už úplně otevřený. Po citronové vůni ani stopa, Když strčím nos až k žlutému středu, cítím spíš smrad.


Tím v přírodě zřejmě láká hmyz, který se nechá nalákat a vleze do té baňky, která je méně viditelnou částí květu. Celý květ je zajímavý, možná krásný, ale tak nějak jedovatě. Nakonec, jedovaté jsou i podražce.

V každém případě je tak originální a atypický, že stojí za to podívat se na něj. Tak pár čerstvých obrázků předkládám.




1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Je to fascinující, ale to velké poupě vypadá jako játra, brr. Eva