sobota 17. září 2016

Gasteria vlokii

Začátkem srpna letos už podruhé rozkvetla Gasterie vlokii. To je vždy z malého, nenápadného sukulentu rázem jiná, mnohem hezčí kytka. Tak jsem ji zkusil vyfotit.


Jak se focení povedlo i nepovedlo vidíte na fotkách. Protože nepatřím mezi ty úplně  šikovné, pro květenství gasterie mělo mé focení rozměr takřka tragický. To vysoké květenství kytky, jinak opřené o okno, lehký plastový květináč převážilo, kytka spadla a květenství se ulomilo.


Zas taková tragédie to ale nebyla, kytka dokvetla ve vodě v nádobce od nefunkčního postřikovače. Myslím, že květy gasterií by se mezi řezané květy nemělo začleňovat, ale na druhé straně v té vodě kvetla ještě docela dlouho.


Na fotkách je vidět ještě jedna zajímavost, tedy alespoň pro mě. Na začátcích stonků květenství, jak toho minulého, tak toho, co se mi ke konci kvetení podařilo ulomit, je něco malého, podobného malým listům této gasterie. Zdá se mi, že zde vyrůstají mladé rostliny. To jsem zažil opakovaně u jednoho křížence aloe a gasterie, tam se ale rostlina začala vyvíjet až na samém konci květenství. Na závěry je ještě brzo, zatím se tam ty listy stále drží, snad se i nepatrně zvětšují.


Květy a květenství Gasterie vlokii jsou v poměru k menší velikosti rostliny celkem velké. Myslím, že jsou to jedny z nejhezčích květů, mezi gasteriemi.


Čím je tato celkem nenápadná rostlina ještě zajímavá. Byla objevena v roce 1984 ve výšce 1946 m.n.m.. Běžně se vyskytuje ve výškách 1000 - 1500m.n.m.. Pochopitelně jako ostatní příslušníci tohoto rodu na jihu Afriky. Ve vyšších polohách, kde se nachází, se střídají vyšší i docela nízké teploty, občas napadne i sníh. Gasterie vlokii by podle informací na internetu měla spíš růst v zastíněných místech. V práci na okně na ni svítí slunce docela dost, zatím nevypadá, že by tím nějak trpěla, snad jsou její listy trochu více vybarvené.


Jak je vidět, je to celkem odolná gasterie. Důkazem snad je i to, že při přiměřené zálivce jednou týdně už několikrát odnožila a pravidelně kvete.


Objevitelem této gasterie je botanik s ryze českým křestním jménem Jan Vlok. Po něm je také pojmenována. Chcete li si o něm něco přečíst a vidět ho na fotografii i s jeho paní, zde je odkaz: http://www.georgeherald.com/news/News/General/3266/Botanist-honoured


Dnes se místo obvyklého odkazu na nějakou písničku rozloučím odkazem na jednu zajímavou inspirativní přednášku. Odkaz na ni jsem dostal tento týden a tak se mi líbila, že ho pro případné zájemce o kvalitu života a snad i jeho prodloužení, přeposílám.


Žádné komentáře: