sobota 25. května 2019

Hoya lucardenasiana

V měsíci květnu, už podle jeho názvu kvete velká část rostlin a stromů. Ani voskovky nejsou výjimkou, i když některé začaly kvést mnohem dříve a žlutokvětá heuschkeliana kvete bez přestávky i v zimě. Možná je to i tím, že je velmi blízko okna.


Hoya lucardenasiana až takové štěstí nemá. je sice blízko okna, ale na něm jsou ve třech horních poschodí tilandsie a v nejspodnějším sukulenty, které jí a dalším třem voskovkám, které rostou na pojízdném stolku vedle ní přece jen stíní.


A to ještě ke všemu se její květenství začalo vyvíjet na stonku, který padá trochu dolů, už pod úroveň okna. Snad i proto se rozhodla kvést  až po čtyřech letech, kdy celkem ochotně přirůstala, ale snahu o kvetení neprojevovala.



Lucardenasianu, hoju z největšího filipínského ostrova Luzon jsem si na jaře roku 2015 objednal kvůli barvě jejích květů. Ta je na některých fotkách na internetu přímo tmavě bordová, na jiných je světlejší.


Nevím, zda má tato voskovka co se týká barvy květu více variant, nebo víc záleží na množství světla, kterého se jí dostává. Podle jeho dostatku, či nedostatku se vybarví.


Toto první květenství  není moc velké, jen šest květů. Vyvíjelo se víc jak měsíc, možná dva, já si ho ze začátku díky jeho umístění ani nevšimnul. O to víc jsem hlídal, kdy rozkvete.
V pondělí tento týden jsem se dočkal, květenství bylo už plně otevřené. Vůně taková ta nakyslého mléka, jako u řady jiných voskovek, možná o něco sladší.

1 komentář:

Miloš Plachý řekl(a)...

Díky za nové fotky a článek o voskovce. Již dříve jsem četl , že si stěžujete jak voskovky všechno omotávají. To je skvělá vlastnost. Já to využívám tak, že Carnose natáhnu provázek, ona si ho omotá, krásně na tom drží a vypadá to velmi efektně. Kdyby se malovalo provázek se snadno sundá. Je zásadně levotočivá , vždy obtáčí proti směru hodinových ručiček. Bohužel však nevím proč..