čtvrtek 4. října 2012

Euphorbia francoisii


Ve stejný den, kdy jsem si koupil před nějakým časem zmíněnou Euphorbii cylindrifolii jsem si také pořídil i Euphorbii francoisii.


Její malé semenáčky s několika málo lístky se nacházely poblíž, možná hned vedle zmíněné cylindrifolie. Zaujalo mě, že každý z nich měl trochu jiné listy. Rostlinku, která měla podle mě na listech ten nejhezčí vzor jsem si přivezl domů. Dnes mohu říct, tedy napsat, že jsem si tehdy před šesti lety vybral dobře.


Euphorbia francoisii je pěkná malá rostlina které nechybí zajímavý vzhled. Milovníky kaudexů může určitě potěšit ztloustlým stonkem, nebo spíš kmínkem. Její listy jsou také zvláštní, každý z nich jako by byl originál jak svým zelenošedým vzorem, tak i svým tvarem. Některý je protáhlý, jiný širší a hranatější.


Sympaticky zelené květenství je svým tvarem typickým pro euphorbie, takže záleží na tom, zda se vám jejich květy líbí, nebo nelíbí.


Euphorbia francoisii pochází z Madagaskaru, na internetu jsem se dočetl, že roste v tamějších lesích. Možná tak není vystavena přímému slunci, ale myslím, že v našich podmínkách dostatek světla uvítá.


Na okenním parapetu zatím rostle bez problémů, zalévám ji jako všechny ostatní sukulenty, v létě jednou týdně, v zimě jednou za čtrnáct dnů.


1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Vážený pane, přečetla jsem si všechny Vaše články a inspirovala jsem se jimi k pokusu o jejich pěstování zatím v malém, jen pár rostlin na okně. Přes zimu budu pozorovat a vzdělávat se a na jaře se uvidí. I články o ostatních rostlinách se mi líbí, jen pište dál. Hodně úspěchů Vám přeje Eva Egertová