čtvrtek 27. září 2012

Tradescantia sillamontana


Nevím, jestli to tak má hodně lidí, ale já si ze svých dovolených kromě zážitků, nějakého suvenýru, kamenů a fotek většinou, spíš pravidelně, přivezu i něco živého. Ne zvíře, ale rostlinu. Buď semena, nebo sadičku. Protože jsem nebyl dál než na nějakém řeckém, nebo italském ostrově, není to pochopitelně nic exotického.


Mezi vzpomínku na řecké Korfu, konkrétně na Paleokastritsu patří i poměrně známá rostlina, patřící do skupiny ještě známějších voděnek. Tradescantia sillamontana. Možná jsem tam kousek jednoho výhonku utrhl i díky vzpomínkám na dětství. V mé rodině kromě mě není na kytky nikdo zatížený, ale kousek voděnky v nějaké zavěšené nádobě s vodou doma téměř vždy byl. Takové voděnce stačilo opravdu jen trochu vody a pokud se jí nezapomněla dolít, vegetovala tak třeba celé roky. Stačilo ji jen občas zkrátit a konce dát do vody k opětovnému zakořenění. Některá za to dokonce i kvetla.


Tradescantia sillamontána je přece jen trochu jiný případ. Ne, že by nebyla skromná. Stačí ji docela málo, ale patří mezi několik tradescantijí, které se pěstují podobně jako sukulenty. Už to, že pochází ze suchých oblastí severního Mexika tomu napovídá.


V té Paleokastritsy, kde rostla v truhlíku před nějakým hotelem mě tenkrát zaujala jak svými chlupatými, téměř bílými listy, tak poměrně výraznými, růžovými květy. Na tom řeckém slunci je jí dařilo opravdu dobře, v bytě se tak bílých, huňatých lístků stěží dočkáme. Přesun do Čech ten malý výhonek přežil dobře, v zemi smíchané s pískem pod poklopem z průhledného kelímku celkem snadno zakořenil.


Na jaře vypustil pár výhonů, které vždy v druhé polovině srpna začnou kvést a kvetou většinou celé září. Jednotlivé kvítky vydrží jen jeden den, za to jich ze stejného místa vyroste opravdu dost. Po odkvětu začnou tyto roční výhonky odumírat, rostlina začne na spodní části stonku blízko u země vypouštět nové. Ty sice pořádně začnou růst až na jaře, ale do toho srpna vyrostou dost na to, aby opět vykvetly.


Rostlinu stejně jako ostatní sukulenty zalévám jednou týdně, v zimě opatrně jednou za čtrnáct dnů. Přes zimu ji svědčí nižší teplota, měla by být minimálně desetistupňová. Myslím, že tradici mít doma nějakou voděnku budu asi hlavně s ohledem na jejich nenáročnost dodržovat.


Žádné komentáře: