sobota 24. srpna 2013

Hoya lacunosa var. pallidiflora

Hoya lacunosa patří mezi malé voskovky, tedy mezi ty, co mají malé listy i květy. Na druhou stranu je to dobře rostoucí Hoya, takže po relativně krátké době už o malé kytce nemůže být řeč.


Hoya lacunosa se v přírodě nachází na velkém území. Vyskytuje se v Malajsii. Indonésii, na Filipínách, Jávě, v Číně na Borneu, Sumatře. Vyskytuje se ve dvou základních variantách. Větší Hoya lacunosa var. Lacunosa a menší Hoya lacunosa var. pallidiflora.


Právě tu menší, Hoyu lacunosu var. pallidifloru jsem si před pár lety koupil. Zatímco si ostatní malé voskovky nejdříve zvykaly a přirůstaly zpočátku velmi opatrně, tahle lacunosa velmi rychle a snadno zakořenila a od začátku rostla velmi dobře.

Druhým rokem začala kvést a i když jsou příjemně vonící kvítky relativně malé a za necelý týden opadávají, vynahradí to opakovaným kvetením, prakticky po většinu jara a léta.


Hoya lacunosa má relativně velké množství různých klonů a kultivarů, lišící se tvarem a zbarvením listu. Hezký je list ve tvaru srdce, někoho může zaujmout šedostříbrný list kultivaru Eskymo také tvaru srdce. Listy delší i menší, některé zbarvující se na slunci do červena. Také květy mohou být bílé, krémové, s růžovým odstínem.

Jako všechny voskovky má ráda co nejvíce rozptýleného světla, ranní nebo pozdně odpolední slunce vítáno. Růstem patří mezi visící voskovky. Na fotkách vidíte jak květy, tak i tmavě zelené, docela pěkně tvarované listy. Zvlášť ty, které vyrostou v období, kdy je dostatek světla mají jakoby plastický povrch. Jak jsem se dočetl, má ráda vyšší vlhkost, takže by uvítala i častější rosení. V bytě to tak často nejde, ale spokojí se se zalitím jednou až dvakrát týdně. Tak, aby zem nevysychala, ale aby nestála ve vodě. Od května do konce září dostane ve vodě trochu hnojiva.


Pro svůj, dá se tak napsat bezproblémový růst a ochotné kvetení, bude lacunosa asi jednou ze stálic mezi voskovkami pro všechny, kteří v těchto rostlinách našli zálibu.



1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Parádní, jen ji mít kam postavit. Eva Egertová