sobota 14. prosince 2013

Aeschynanthus speciosus

Aeschynanthus speciosus se ke mně dostal tak, že manželka kolegy z práce poslala jeho dva lístky na sotva centimetrovém stonku, jestli nevím, co je to za kytku. Nevím už, jestli jsem se při jejím určování strefil. Ty dva lístky se mi nechtělo vyhazovat a tak jsem je dal do vody. Pustily kořínky, tak mi už nezbývalo nic jiného, než je zasadit.

Kytka vděčně rostla a po čase vykvetla květem, kvůli kterému se vyplatí najít si pro ní doma kousek místa. Nebo i v práci. Tam už těch deset let opakovaně vykvétá. Naposledy začátkem listopadu. Kvete ještě po měsíci, byť květy začínají viditelně uvadat. Ale kvést celý měsíc, to už je na květ úctyhodná doba.


Fotky, na kterých je květ Aeschynanthu nejsou sice z posledního kvetení, Martin je nafotil už před nějakým rokem. Ale pocházejí od stejné rostliny, která byla už mnohokrát ostřihána, protože mnohdy i nepříliš kytkomilní kolegové a kolegyně, poté, co si všimli květu chtěli sazenici.


Aeschynanthus speciosus pochází z jihovýchodní Asie, kde roste coby epifyt na tamních stromech. Asi stejně, jako voskovky, za který ho někdo, kdo se v kytkách moc neorientuje může považovat. Listy se na první pohled mohou zdát podobné. Lesklé, dužnaté, třeba Hoya obscura má docela podobné. Všeobecně jsou ale listy voskovek většinou tužší, tvrdší a pevnější. Když vykvete, je jasné, že jde o jinou čeleď.


Gesneriaceae, česky podpětovité je čeleď čítající něco kolem 3600 druhů. Rozšířené jsou v tropech a subtropech téměř celého světa, zasahují i do mírného pásma. Patří mezi ně i známá pokojová africká fialka a další, v bytech často pěstované Achimenes (Honzík), Columnea, Episcia a Sinningia.


Z celkového žije asi čtvrtina epifytním životem. Jako i ta, o níž dnes píšu. To platí ale v její domovině, u nás v bytech se jí bude dařit v květináčích v dobře propustném substrátu, který bude složen z rašeliny, země a písku, nebo pemzy. Světla chce co nejvíc, i když přímé slunce asi nemusí. Zálivku chce častější a od jara do podzimu dvakrát do měsíce trochu přihnojit. Za to se potom i několikrát do roka odvděčí květem, kvůli kterému se může stát i vaší oblíbenou rostlinou. 



http://youtu.be/5YXVMCHG-Nk

Žádné komentáře: