sobota 28. prosince 2013

Sedum multiceps

Další nezaměnitelné a trochu atypické Sedum multiceps jsem znal z fotek pěkných pár let před tím, než se nakonec objevilo i na mém okenním parapetu. Na fotkách mě zaujaly především starší rostliny, vypadající jako miniaturní stromečky. Bonsaje z rozchodníku. V Americe je často přirovnáváno k Yucce brevifolii, známé spíš jako Jishua tree. K slávě této juky jistě přispělo i to, že se její jméno stalo názvem nejznámějšího a nejlepšího CD irských U2.


Jak jsem hledal informace o této rostlině, dočetl jsem se, že někomu připomíná i miniaturní borovici. Co komu připomíná je celkem nepodstatné, hlavní je, že je Sedum multiceps opravdu hezká a zajímavá rostlina. Další její předností je i její snadné pěstování.


Jako každý sukulent chce dobře propustnou zeminu s přídavkem písku nebo pemzy. Doma je v Alžíru, z toho je snadné odvodit i další nároky. Co nejvíc světla a slunce a v zimě přezimování v chladu, ale podle možností i při co největším světle. Mrazuvzdorná rostlina to není, myslím, že v bytech jsou teploty v zimě o něco vyšší, než by bylo optimální, ale i při nich dobře přežívá.


Od jara do podzimu zalévám nejméně jednou týdně. Na Sedum multiceps za chvíli dobře poznáte, kdy je třeba zalít. Růžice drobných lístků na konci stonků se semkne těsně k sobě. Pár hodin po zalití se lístky zase pěkně roztáhnou. Rostlinu pochopitelně nenechávám stát ve vodě, zaliji ji malým množstvím vody, klidně i častěji. V zimě se snažím zalévat opravdu jen symbolickým množstvím vody, aby se zelené růžice příliš nevytahovaly a zůstaly co nejvíc kompaktní.


Pokud se začínají podezřele vytahovat, může to být i signál, že se kytka chystá kvést. Její žluté, pro rozchodníky typické květy tak nějak naruší její stromečkový vzhled. Jako by se k ní moc nehodily a byly pro ni moc velké. Někdo radí ostříhat je. Já je zatím vždy nechal. Dokonce se za nějaký čas po odkvětu u sukulentu ve vedlejším květníku objevila malinká rostlinka tohoto rozchodníku.


Rostlinu můžete stříhat a tvarovat s větším, či menším úspěchem podle vašich představ. První fotky této rostliny jsou staré tři roky, pár měsíců potom, kdy jsem si rostlinu koupil. A ty poslední, jsou po třech letech, kdy už začíná pomalu vypadat jako ty z fotek, kterými mě upoutala. Sedum multiceps je u nás poměrně snadno dostupná rostlina, snad i díky tomu že se snadno množí, stačí konec stonku zasadit do správné zeminy. Myslím, že by pravděpodobně dobře zakořenila i ve vodě.


Každopádně ji u nás seženete velmi levně, jak na výstavách sukulentů, tak i v nabídce na internetu. V Americe už tak levná být nemusí, alespoň na naše poměry. Narazil jsem na internetový obchod se sukulenty, kde za ni chtěli 25 dolarů. Na druhé straně proč ne, pro ně je ta rostlina pocházející z mnohem větší dálky než pro nás tak i víc exotická.


http://youtu.be/nA7F08NyQ-c 

Žádné komentáře: