neděle 19. ledna 2014

Srpovice - Cyrtomium falcatum – cesmínová kapradina

Dnes nebude žádná tilandsie, nebo suchomilný sukulent, ale naopak vlhkomilná kapradina. Kapradiny mě provázejí dá se tak napsat většinu života. Jedna z nich, Nephrolepis nebo li ledviník je spolu s jedním atypickým ibiškem už pomalu třicet pět let připomínkou mého prvního zaměstnání. Z té malé větvičky ibišku je keř ze silným kmínkem. Atypické jsou u něj listy, takové podlouhlé s vlnitými okraji a ještě trochu strakaté. Ta kapradina přežívá ve svých potomcích, vypouští takové tenké šlahouny, které se občas uchytí ve vedlejších květináčích a po jejich zakoření se vytvoří další odnože.


Mám i další kapradiny, které s námi žijí už pěkných pár let. Ta dnešní je u nás vlastně nejkratší dobu, za to má zase jiná nej. Je živou vzpomínkou na jedno krásné červnové slunné dopoledne na italském ostrově Ischia, které jsme prožili při druhé návštěvě tamní krásné zahrady La Mortella. Rostly tam nádherné, velké exempláře této kapradiny. Na spodních stranách listů měly už pěkně zralé výtrusnice, ze kterých jsem setřel do ubrousku jejich spory.


Po návratu domů jsem provedl „botanický pokus“. Vlastně to nebylo poprvé, kdy jsem takto cíleně množil kapradí. V práci mám už pěkných pár let Netík – Adiantum. Pokud jsem z něj chtěl novou rostlinu, stačilo pod něj dát květináč s vlhkou zemí. Spory tam napadaly a za nějakých pár měsíců byly nové rostliny. Tentokrát jsem se mohl přesvědčit, že spory vydrží i pár dnů na suchu. Nasypal jsem je do květináče se zemí pro pokojové květiny smíchanou s nějakým výsevním substrátem. Ta zem byla předem pěkně zalitá. Na květináč jsem postavil průhledný plastový kelímek od piva, jako takový nouzový „skleník“, tady spíš umělohmotník. Vodu jsem doplňoval spodem do misky. A čekal.


Už za nějaký týden se povrch země pokryl něčím, co připomínalo mech. Delší dobu potom se nic zvláštního nedělo a až začátkem dalšího roku začaly vyrůstat lístky, které listy dospělé srpovice vůbec nepřipomínaly. Ty byly postupně nahrazovány dalšími, většími, stále ještě jinými, než zdobí dospělou rostlinu. Dnes už z těch „dětských“ listů zbývá jediný, ostatní jsou už takové, jaké mají dospělé rostliny.


I když té mé budou za půl roku čtyři, je to ještě rostlina mladá. Listy dosahují délky něco přes čtyřicet centimetrů. Jak už jeden z jejích názvů napovídá, trochu mohou připomínat cesmínu. Oproti jiným kapradinám jsou tvrdší, tužší a krásně lesklé. Cyrtomium je jak jsem se dočetl kapradina vhodná i pro méně zkušené pěstitele. Má ráda světlá a polostinná místa. V zimě je doporučená teplota pod patnáct stupňů, ta má roste i při teplotě o pár stupňů vyšší. Zemina, ve které roste by neměla vysychat, ale ani by neměla být přemokřená.


Možná to máte podobně jako já, pokud něco vypěstujete ze semínka a vidíte růst rostlinu od prvních lístků, je pro vás cennější než ta, která se k vám dostane jako už dospělá. Tady nebylo semínko, ale spory malé jako jemný prach a to že z nich vyrostla poměrně velká kytka je dalším důkazem, jakým je příroda zázrakem.


Cyrtomium je původem z východní Asie, Afriky, Madagaskaru a ostrovů v tichém oceánu. Je ho něco mezi patnácti až dvaceti druhy, jak jsem se dočetl na internetu. A právě Cyrtomium falcatum, o kterém dnes píšu se rozšířilo z Asie i do míst v Evropě a Severní Americe, do míst s mírným klimatem. Dva druhy srpovice prodává i jedno naše zahradnictví, jeden z nich je právě Cyrtomium falcatum, druhý Cyrtomium fortunei. Uvádí je jako mrazuvzdorné. V knize o pokojových kapradinách je uvedeno, že Cyrtomium falcatum snese krátkodobě pokles teploty ke 2°C. Kapradiny jsou takové žijící fosilie a i když už mají zřejmě jinou podobu, než jejich předci z doby karbonu, jistě mohou být dlouholetými společníky i pro nás, v našich bytech.


Dnes jsem pro vás vybral dvě ukázky z CD terapeutky, kartářky, numeroložky a skladatelky, paní Ladislavy „Písničky“ Svobodové Strom života.
Objevil jsem je zcela náhodou, i když náhody možná neexistují a přímo jsem si je zamiloval a po pár dnech, kdy jsem si je na níže uvedených adresách pouštěl stále dokola jsem si CD objednal.

Je moře relaxační a léčivé hudby. Ne každá ale tomuto označení odpovídá. Při poslechu tohoto CD mám pocit, že patří k těm, kterým nechybí ty účinky, pro které je posloucháme.

Žádné komentáře: