sobota 4. ledna 2014

Deuterocohnia brevifolia a další loňské květy

Na květ Deuterocohnie brevifolie, dříve Abromeitielly brevifolie jsem si počkal sedm let. Vykvetla v dnes už loňském létě a z téměř stovky malých růžic se ukázal květ na jedné, jediné. Asi mně zmíněná rostlina chtěla udělat radost a tak i v podmínkách paneláku, které pro její rozkvět zřejmě nebudou příliš příznivé alespoň ten jeden pro ukázku předvedla. Radost mně tím pochopitelně udělala a tak jsem ho nechal zvěčnit, pro případ, že už by nikdy víc nevykvetla.

Když jsem psal článek o Tillandsii atroviridipetale, zmínil jsem se v něm o tom, že ta má úplně první ještě nikdy nekvetla. Tak i ta v loňském roce po deseti letech vykvetla. Přesněji její odnož myslím už třetí generace. Ty z dvou předchozích generací se se mnou vždy rozloučily bez kvetení, alespoň, že ještě předtím stačily odnožit.

Jak deutercohnia, tak atroviridipetala mají malé květy, u té druhé je ještě mnohem menší. Nevím proč, ale ta jejich zelená, pro květy celkem netypická barva se mně moc líbí.


A třetí v loňském roce zaznamenané kvetení je u Tilandsie xiphioides, které probíhalo trochu zvláštním způsobem. U obou nových odnoží začalo růst ve stejné době. Nevím z jakých důvodů, ale u jedné se přestalo vyvíjet a rostlo jen na jedné, která někdy v prvních měsících roku vykvetla. Po pár měsících se začalo zvětšovat i u té druhé a někdy začátkem léta vykvetla. Z těch velkých a velmi příjemně vonících květů mám radost pokaždé.

Když srovnám, jak se tilandsiím a sukulentům dařilo v cihlovém bytě a jak se jim daří v paneláku, musím přiznat, že v tom minulém se dařilo víc. Možná, že podstatnější, než stavební materiál bylo to, že v bytě bylo možná víc světla.

V loňském roce jsem se nedočkal ani jednoho květu na jindy několikrát za rok kvetoucí Tilandsii albertianě, ani drobných květů na několika formách Tilandsie capillaris, které ve starém bytě pravidelně koncem a začátkem roku hojně kvetly.


I přesto si myslím, že hodně druhů tilandsií je pro život i v panelákových bytech docela dobře uzpůsobena.


http://youtu.be/ywpqSQnOXBE

Žádné komentáře: