sobota 11. dubna 2015

Hoya sp. Gunung Gading

Už dlouho jsem nepředstavil nějakou voskovku, tak dnes to napravím. Neuvidíte ale celou rostlinu, jen její odstřižený kousek, který už moc opovážlivě stínil tilandsiím. Teď zakořeňuje, aby posloužil jako náhradní rostlina. I když musím zaklepat, Hoya sp. Gunung Gading je jednou z těch nejvděčnějších a nejrychleji rostoucích Hojí. Proč nepředstavím celou rostlinu? Je zapletená ještě do jiných a chtít ji rozplést a vyndat s jejího místa, to bych ji potom zpět dával hodně těžko.


Gunung Gading je národním parkem v Sarawaku. Sarawak je zas členským státem Malajsie, ležící na severozápadě ostrova Kalimantanu, dříve Bornea, třetího největšího ostrova na světě. Největším lákadlem (pro turisty) místa s tím zvláštním názvem Gunung Gading je cizopasná kytka s největším květem, rafflesia. No, ani dnes představovaná Hoja pocházející z tohoto místa není vůbec špatná, spíš naopak. Alespoň pro mě byla jedním z největších hojových přání, které se mi jako mnohá další, splnilo díky polské pěstitelce Edytě. Tady máte její adresu, ať se můžete pokochat: http://hoyapassion.blogspot.cz/


Možná si hned na pravém okraji na úvodní stránce všimnete Hoji sp. Gunung Gading. Na té její upoutá výrazné zbarvení listů. Nevím, jestli je to tím, že je to jiný klon, nebo tím, že je pěstovaná na slunci. To zbarvení je opravdu pěkné, mě se ale líbí víc v tom zeleném provedení.


Já tu svou mám také na nejsvětlejším okně, pne se ale po jeho straně, tak na ní slunce přímo nesvítí.
Park Gunung Gading leží téměř na rovníku, má tropické klima. V nížinách se teploty pohybují mezi 23 až 32°C, v horských polohách je něco mezi 15 až 25°C, noční teploty klesají na 11°. Zda tato hoja roste v nížině, nebo ve vyšších polohách nevím, na internetu je toho o ní napsáno dost málo.


V jednom z článků o ní jsem se dočetl, že patří mezi callistophylly. Tyto voskovky mají silnější, trochu jinak vypadající listy. Nejsem odborník, nevím. Listy Hoji sp. Gunung Gading jsou tenčí, ale pevné, největší dosahují 14cm na délku a 6cm na šířku, myslím, že mohou být i větší. V poměru k listům jsou její květy menší. Kvetla mi zatím jednou, v loňském roce na podzim. To jsem jí měl rok, tak to bylo za velmi přijatelnou dobu. Bohužel květ byl na takovém místě, že nešel pořádně vyfotit. Je světlý, téměř bílý s tmavočervenými okraji. Vůni měl zvláštní, pro mě docela příjemnou.
Nevýhodou bylo, že vydržel jen dva dny. Fotky jdou snadno dohledat na Internetu.


Už jsem zmínil, že s touto voskovkou mám zatím jen dobré zkušenosti. Ono je asi hlavní u všech voskovek místo, kde mají dost světla. Nenechat zbytečně vysychat ani nepřelévat, prostě tak akorát.
Od jara do podzimu každé dva týdny dávám do zálivky trochu hnojiva. A to je o Hoje sp Gunung Gading zatím vše.




1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Tu bych brala, máte moc krásné listy, i zespodu je pěkná. I to jméno, dobře by se pamatovalo. Eva