sobota 27. června 2015

Alsobia dianthiflora

Nedávno vykvetla jedna pěkná a nenáročná kytka, která se u mě zabydlela už před nějakými osmi, devíti lety. To, že není objektem nějaké přehnané péče, nemá žádné protekční místo  a stále se rozrůstá  o té nenáročnosti  dostatečně svědčí.


Vždy po nějakém čase vykvete a ty její květy jsou tak pěkné, že jsem poprosil o jejich vyfocení. Alsobia diantiflora je epifyt pocházející z tropických deštných pralesů Mexika, Kostariky a Guatemaly. Podle způsobu jejího růstu, kdy vytváří jednu po sobě jdoucí odnož za druhou, která je schopna na prvním příhodném místě znovu zapustit kořeny a v odnožování pokračovat dál si myslím, že pokud roste na stromech, roste v příhodných podmínkách i pod nimi. V místech, kde se vyskytuje jsem nebyl, potvrdit to nemohu.


Alsobia dianthiflora patří k už několikrát zmiňované, na druhy bohaté čeledi podpětovitých. Dříve patřila mezi Episcie, teď s druhou, o něco větší Alsobií punctatou má samostatný rod. Květ punctaty je více tečkovaný, na rozdíl o téměř bílého květu dianthiflory, která svůj název získala díky podobnosti s karafiátem. Jeho vůně mu ale chybí.


Jak ji pěstuji? Mám ji na nejhořejším místě regálu mezi voskovkami naproti východnímu oknu. Tedy asi něco přes metr od okna. Zalévám ji tak jednou týdně, v období, kdy jsou větší vedra i dvakrát. I když pochází z tropických deštných pralesů, v zimě musí vydržet teplotu i pod dvacet stupňů.


Několikrát  se po odkvětu   vyvinuly semeníky, myslím, že i ze semen nějaký čas rostlo pár rostlinek. Teď také hostuje u jedné voskovky, která je o patro níž, zatím ji tam nechávám, v přírodě si rostliny s nějakou tou konkurencí také musí poradit.


1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

To je kráska, když já tyto gesneriaceae neumím pěstovat.Tak ještě ty sukulentní sinningie Škoda, Eva