sobota 4. července 2015

Haworthia semiviva

Další z haworcií , která v době mého nadšení pro ně, byla jedna z prvních a která vydržela do dnešních dnů. Takže to trochu popírá její jméno. Semiviva znamená napůl živá, což se může zdát díky jejímu sezonímu zevnějšku. Ta má byla vždy živá až dost, mohla by jít příkladem ostatním haworciím.



Semivivu jsem v práci vyfotil během jara, když se do oken, kde je mezi ostatními sukulenty umístěná, nejvíc opíralo slunce. Tedy samozřejmě ve dnech, kdy svítilo. Přes zimu zelená a svěže vypadající růžice listů se začala více vybarvovat a její průsvitné konce listů, s jakoby chlupatým, nebo roztřepeným koncem, se začaly naklánět k jejímu středu. Tak právě v této chvíli by se mohlo začít zdát, že rostlina chřadne a už toho před sebou moc mít nebude.


Opak je pravdou. Nějaký týden po focení vykvetla, vlastě dokvétá poslední z jejích čtrnácti nenápadných kvítků.  Semiviva patří mezi neodnožující haworcie, ale díky schopnosti našich pěstitelů se občas nabízejí rostliny vypěstované ze semen. Kdo má rád zvláštní rostliny, sukulenta a třeba ještě haworcie k tomu, semiviva by pro něj  mohla být vhodnou rostlinou.



1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Ty konečky vypadají jako utkané, nejraději bych si na to sáhla, ale asi to bude tvrdé a šustivé. Jak se to může tak zázračně vytvořit? Budu ji shánět. Eva