sobota 6. června 2015

Tillandsia bryoides potřetí

O Tilandsii bryoides jsem psal poprvé na Zelených listech před šesti lety. V tom článku, který jsem si pro osvěžení už někdy chaběji sloužící paměti přečetl jsem si připomněl, že jsem si ji koupil na výstavě u Lukscheiterů před sedmi lety.


V tu dobu už to byla několikaletá rostlina, ani si netroufnu typovat, kolik let jí mohlo být. Tehdy její průměr dosahoval tří centimetrů. Když jsem o ní psal podruhé a na těchto stránkách poprvé, průměr dosahoval šesti centimetrů. A dnes ta její „polokoule“ dosahuje průměru něco přes devět centimetrů.


Na to, že Tilandsie bryoides patří k těm největším tilandsiovým miniaturám je to celkem úctyhodný rozměr. Tedy rozměr patří trsu, který podle mého už dávno překročil první desetiletí svého života. Jednotlivé výhonky jsou stále stejně tenké, podobné stonkům mechu Bryum, podle kterého tato tilandsie pocházející z Argentiny, Bolivie a Peru dostala své jméno.


Před dvěma týdny jsem Martina poprosil, aby ji znovu vyfotil. Aby bylo také vidět její květ, nekvět, který se alespoň u mě nikdy zcela neotevřel a jehož patrným důkazem se po pár měsících stávají tobolky plné ochmýřených semen.


Některé z nich se uchytí přímo na rostlině, nebo na jejím kolíku, kde nějaký čas roste, potom většinou upadne a někde se ztratí. Po odkvětu se stonek také většinou rozvětví.


Na Tilandsii bryoides jsou bohužel patrné následky zálivky vodovodní vodou. Některé soli, minerály a možná i stopy hnojiva jsou zvláště na zvětšených fotkách dobře viditelné na jejích pidilistech.


Přesto myslím, že tato tilandsie je pro svůj zvláštní a nezaměnitelný vzhled rostlina hodná pozornosti všech kytkám nakloněných lidí. Nemá ani přehnané nároky, i když patří mezi tilandsie, které uvítají větší vlhkost, nebo častější rosení, minimálně třikrát týdně.


Mám ji na okně, na místě kam jde v pozdní odpoledne na chvíli slunce. Jsem zvědav, jak dlouho v této podobě poroste a jak bude vypadat za nějaký rok. Možná to bude stát zas za nějaké nové fotky a několik řádků.



1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

To tam místama rostou její semenáčky, myslím. Taky mi udělala tobolky, aniž jsem viděla květ.