sobota 30. května 2015

Hoya lanceolata ssp.bella

Hoya bella, spávně celým názvem Hoya lanceolata ssp.bella je se mnou po Hoje carnose nejdelší dobu. Možná dvacet let, plus mínus nějaký rok. Viděl jsem ji poprvé u kolegyně v práci. Zrovna kvetla a zalíbila se mně na první pohled. Dostal jsem řízek se dvěma páry hezkých malých lístků  a k mé velké radosti za krátký čas pustil kořeny a za nedlouho i nový výhonek s novými listy.


Přiznávám, že na vždy s mou péčí byla tato voskovka spokojená. To jí  začaly všelijak usychat listy, přestávaly mít tu pěkně zelenou barvu a někdy začaly i opadávat. Čím víc jsem ji zaléval, tím hůř. Prostě  základ úspěchu při pěstování této voskovky a vlastně nejen té je zalévat tak akorát. Nepřelévat, aby nezačaly uhnívat kořeny, ani nenechat moc vysychat.


Dalším předpokladem k jejímu úspěšnému růstu i bohatému kvetení je dostatek světla.  Nemusí být na slunci, a když, už tak postačí to ranní, nebo pozdně odpolední. Hoja bella je jednou z těch, které vytváří nové a nové květy, ale nikdy nekvete z jedné květní stopky, jako mnohé jiné.


Dnes jsem záměrně vybral voskovku, protože jsem byl dotázán, zda  bych měl na prodej řízek Hoji cv. Mathilde.  I když jsem v životě za kytky utratil už spoustu peněz, spoustu kytek rozdal, za kytky jsem nevydělal ani korunu. Tímto vlastně odpovídám, kytky neprodávám a v nejbližší  době, alespoň pokud budu chodit do práce, se na to nechystám.  Člověk by nikdy neměl říkat ne, třeba mi bída v penzi  donutí si k důchodu nějak přivydělávat.


Také je velmi pravděpodobné, že až budu odcházet z práce, pro většinu kytek budu hledat nové majitele, které by se o ně dobře starali. Konečně vše tu máme dočasně propůjčené, i když to nazýváme svým a ty "naše"  kytky bude dobré včas poslat dál, aby ještě někomu mohly udělat radost.
Když už ale píšu o kytkách, které mně v životě dělají radost, pochopitelně je přeji i dalším lidem, kterým by dělaly radost.  Myslím, že voskovky se u nás začaly více šířit až v posledních letech a doufám, že pěstitelů, věnující se jejich množení a prodeji bude přibývat.


Největší nabídku voskovek u nás má pan Ladislav Kopáček. Prohlédnout si ji můžete na www.rostliny.net  v ESHOPU v oddělení Hoya plants. Momentálně je v prodeji pauza, podle posledních informací by se řízky mohly začít prodávat opět letos na podzim. Kdo si chce nějakou specialitu zamluvit dopředu, může na mailu hoya.plants@seznam.cz.


Další možností, kde získat již zakořeněné voskovky   je internetový obchod na www.lukscheiter.eu. Tam si zrovna můžete mezi jinými objednat i tu cv. Mathilde. Jeden z nejznámějších pěstitelů voskovek pan Luboš Hojný myslím nemá ještě své nové stránky s nabídkou voskovek hotové, ale něco z ní můžete najít na www.kaktusy-dk.cz.  Další pěstitel, u kterého lze sehnat zajímavé, někdy i epifytním způsobem pěstované voskovky je pan Ing. Zdeněk Ježek. Seznam prodávaných voskovek na svých stránkách www.epiphyticon.com nemá, o ten si musíte napsat na jeho mail  jezek@knet.cz. Ještě   musím upozornit na blízké příbuzné voskovek, dischidie, které jsou v nabídce tohoto pana pěstitele, myslím, že u nás v bezkonkurenčním rozsahu. V seznamu je i řada jiných, zajímavých rostlin.


Kousek na sever od našich hranic v Polsku je jedna z největších evropských pěstitelek, paní Edyta Kubiczek.  Kažký pátek v jejím hojovém bazárku najdete novou nabídku na adrese: http://hoyapassion.blogspot.cz/. Další evropské stránky jsou francouzské www.pakehas-hoya.com. Tady je také bohatá nabídka.


Ještě uvedu jednu adresu, kam se často dívám, ale jen tak se potěšit pohledem, protože objednávat mimo EU jsem se zatím neodvážil. Ono by to momentálně stejně nebylo aktuální, stejně by už nebylo místo. Možná se někdo z velkých českých pěstitelů, kteří mají zkušenosti z nákupem ze vzdálených zemí jednou odhodlá, nějaké ty vzácnosti doveze, namnoží a začne prodávat. Zatím převážně pro inspiraci  a pro potvrzení, jak jsou voskovky krásné: www.epiphytica.com. Některé opravdu krásné ještě nemají jméno, najdete je pod Hoya sp.. Tam se  už víc jak tři roky koukám na dvě, zatím pro mě nedostupné a utěšuji se jak ta liška na vinici v té bajce. Kouká na hrozny, jsou moc vysoko a tak si říká, stejně jsou kyselé. Tak já při pohledu na jejich krásné listy říkám, tady by stejně nenarostly tak pěkné.


https://youtu.be/Aea9QU_ptH8?list=PLA59077AD2DADAC5E

Žádné komentáře: