sobota 11. července 2015

Frithia pulchra – kvetení v letošním roce

O Frithii pulchře jsem psal v loňském červenci. Je sice zbytečné se opakovat. Na druhou stranu, po delším období, kdy od podzimu až do jara, nekvete, připadá mi potom její první rozkvetlý květ jako událost hodná zaznamenání.



Když minulý týden bylo rozkvetlých najednou deset květů, zas jsem poprosil o její vyfocení. Frithia je pohledný sukulent i bez květů, její listy působí zajímavým a hezkým dojmem sami o sobě. V případě, že otevře vice květů najednou se ihned zařadí k těm nejpěknějším sukulentům.

Podle mých zkušeností za těch osm společných let docela nenáročná rostlina, jak vidíte, roste a kvete i v paneláku. Podmínkou k takovému kvetení je kromě maxima světla i přímé slunce, alespoň na pár hodin, protože bez něj se květy neotevřou.

Na tu mou svítí během dopoledne. Ve dnech, kdy chodím do práce mám smůlu, odpoledne už jsou ve stínu a zavřené. Ale to, co je v životě krásné je někdy vzácnější, snad aby to tolik nezevšednělo. Frithia pulchra naštěstí už takovou vzácností není a dá se za pár korun sehnat i v obchodních domech typu OBI, Baumax a podobně.

Pokud ji koupíte na takovém místě, raději ji hned přesaďte do propustné zeminy pro sukulenty. Na jihu Afriky, poblíž hlavního města JAR Pretorie, kde by se na několika málo místech měla vyskytovat roste v křemenném písku. Zalévám tak jako všechny sukulenty jednou týdně, od jara do podzimu podle světla a slunce a podle toho, zda kvete někdy i docela vydatně. V zimě stačí méně, opatrně, tak jednou za dva týdny.




Žádné komentáře: