sobota 16. ledna 2016

Tillandsia mitlaensis

Před chvílí jsem si opět vzal do rukou svou nejoblíbenější knihu o tilandsiích „Pěstujeme tilandsie“. Vyšla už v roce 2001 a i když jsem ji kupoval nějaký rok poté, koukám, že častým čtením a prohlížením se na jejím brožovaném vydání čas už docela podepsal. Zvláště ze začátku jsem stále prohlížel všechny tilandsie na fotkách v knize. Zprvu nesměle jsem plánoval i těšil se, jak se s nimi budu seznamovat osobně.

Fotka Tilandsie mitlaensis o které chci dnes psát je v této knize také, její stříbrný, nebo bílý trs se vyjímá na skále porostlé lišejníky. Jedna z rostlin trsu má pěkné, výrazně zbarvené květenství.


Tilandsie mitlaensis je endemit, vyskytující se v okolí jednoho z největších archeologických nalezišť zapotecké kultury, v osadě Mitla, která se nachází v mexickém státě Oaxaca. Zmíněná tilandsie tam roste na skalách, ve výšce kolem 2000m.n.m.. Patří k tilandsiím, které k úspěšnému růstu potřebují dostatek slunce, podle zmíněné výšky nejlépe slunce horského. No a k tomu je ještě endemit, což znamená, že se v přírodě už na jiném místě nevyskytuje. Na fotce se mi líbila, ale vzhledem k uvedeným okolnostem jsem si říkal, že na ni mohu raději zapomenout.


Po nějakém roce jsem objevil firmu Kakteen pana Ing. Heřtuse a v nabídce jsem objevil i Tilandsii mitlaensis, za pro mě neuvěřitelně nízkou cenu, 60Kč. No, je to už pomalu deset let, od té doby šly ceny téměř všeho nahoru, za tu cenu už se pravděpodobně dnes nesežene. Nešlo mi to nějak do hlavy, představoval jsem si, že ta vzácnost musí být mnohem dražší.


Tilandsii jsem si objednal, přišla pěkně velká, ovšem ne tak bělostná jako na té fotce z knihy. Zřejmě z nějaké evropské pěstírny, kde ji zřejmě ve velkém množství dokázali vypěstovat, aby byla za tak příznivou cenu. To mexické slunce a horské ovzduší 2000m nad mořem přece jen chybělo.


Umístil jsem ji na okno, téměř jsem ji „přilepil“ na sklo, aby toho světla a slunce měla co nejvíc. I tak jsem počítal s tím, že v českých podmínkách bude spíš strádat a možná se brzy rozloučí. Opak je pravdou, ukázala se velmi vděčnou a vlastně i nenáročnou tilandsií, tedy kromě toho nároku na nejsvětlejší místo na okně. Myslím, že vypadá asi jinak, než by vypadal v podmínkách domova, ze kterého pochází. Ale dobře se aklimatizovala a vypadá jako jedna z nejvíce životaschopných tilandsií. Možná oproti těm mexickým od Mitly zchoulostivěla a navykla si na pravidelnou zálivku dvakrát týdně a stabilní podmínky v paneláku, bez velkých výkyvů teplot, které ve 2000m určitě jsou. Vždy je něco za něco.


Poprvé kvetla v květnu 2010. Vidíte na prvních fotkách. Od té doby se trochu rozrostla a zas se chystá kvést. Jak za těch pět let od prvního kvetení do začátku druhého vyrostl a následujících fotkách můžete posoudit sami.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Hned se ženu podívat, co dělá moje, Eva