sobota 30. ledna 2016

Tillandsia bulbosa

V posledních letech už  většinou nesháním rostliny, které se se mnou rozloučily. Možná také pro to, že těch zbývajících je pořád víc než dost. Před pár roky se se mnou rozloučila jedna z tilandsií, která patřila mezi nejoblíbenější. Tilandsie bulbosa. Koupil jsem si ji jako malý semenáček, který dlouhou dobu zdárně rostl, kvetl a odnožoval. Až ho byl větší trs, větší, než místo, které na okně na regále kde byl měl.


Díky tomu neustále padal, až jsem ho raději přemístil do vedlejšího pokoje na místo, kde bylo trochu víc chladno a možná tam bylo i trochu méně světla. Za to víc místa, kam se celý trs vešel.  Za několik málo týdnů k mému nemilému překvapení se celý trs rozpadl, všechny bulbosy byly naráz pryč. Téměř to na mě zapůsobilo tak, že se jí nové místo nelíbilo, naštvala se a rozloučila se.


Před třemi roky jsem se rozhodl pořídit si Tilandsii bulbosu znovu. Stýskalo se mi po ní. I když je to jedna z nejdostupnějších a nejlevnějších tilandsií, myslím, že patří k těm nezaměnitelným, naprosto originálním a svým zvláštním způsobem i nevšedně pěkným. Když ji před lety poprvé uviděla má neteř, zeptala se, co je to za trifida, čímž mě utvrdila v přesvědčení o jejím výjimečném vzhledu.


Bulbosa je i tilandsie přijatelné velikosti, takže pokud nevyroste do velkého trsu, snadno se někam vejde. Teď se tedy vešla na místo, kde má dost světla i tepla. Za to se odvděčila jednou mladou odnoží, byť zatím ještě ani nekvetla. Její květ mohu představit na fotce té mé první bulbosy, třeba jako vzpomínku na ni.


Tilandsie bulbosa pochází z Mexika a severu a východu Jižní Ameriky. Například u Guatemaly, Kolumbie, Venezuely, Belize. Díky takovému rozsáhlému území se vyskytuje ve více formách, které se mohou lišit velikostí. Ta, kterou momentálně mám, má proti té minulé o něco delší „listy“, které na sebe nepřiléhají tak těsně, jak to naopak bylo u té minulé.  Snad se jí bude dařit i v dalších letech, stěhovat ji na jiné místo pro jistotu už nebudu.

https://youtu.be/3XhDGkg8SpQ
https://youtu.be/VjEq-r2agqc

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

To jsou krásné fotky krásné kytky. Ještě mi nekvetla. Eva