sobota 20. února 2016

Baby ananas

Jednou okolo vánoc v roce 2012, ano, v tom roce co se čekal konec světa, jsme v jednom obchodním domě při nákupu ovoce zahlédli malý, krásný ananas. S označením Baby ananas. Nějak jsem se špatně podíval na cenovku, až na pokladně jsem zjistil, že je nejméně jednou tak drahý, než jsem si myslel. No co, alespoň jednou ho můžeme vyzkoušet. Ale když už byl tak drahý, zkusím z jeho malé hezké růžice na vrcholu vypěstovat rostlinu. Za kytky přece utrácím podstatně víc peněz a jak jsem rád, že je mám.

Jak to udělat, abych byl v jeho pěstování úspěšný? Neporušený střed růžice byl, to je první základ úspěchu. Další radu jsem našel na internetu. Růžice se má vykroutit, jakoby vyšroubovat.
Tedy nevím, zda jsem nešrouboval nesprávným směrem, růžice se od plodu sice oddělila, ale ten její základ, nebo budoucí kmínek, jak to správně nazvat se částečně rozpůlil. Ne po celé délce, ale relativně hluboko. Ananas jsme snědli, nějak se mi ani nezdál lepší, než ten obvyklý, větší. Růžici jsem ještě trochu opižlal nožem, sloupal spodní lístky a dal do misky s mokrým rašeliníkem, abych to hned nevzdal. Možná na to vykroucení musí být plod více zralý, možná se to může někdy stát. Kdybych to měl zkoušet znovu, asi bych vrchlík ananasu s růžicí uřízl ostrým nožem a základ budoucí rostliny od zbytku dužiny opatrně okrájel. Někde jsem četl, že taková růžice může zakořenit ve vodě, nebo ve vlhkém písku.


V tom rašeliníku to po nějakém měsíci, kdy růžice budoucí rostliny vypadala chvíli na vyhození, chvíli, že se může vzpamatovat, docela vyšlo. Objevily se první malé kořeny. A opět bylo, tedy je o rostlinu víc. Dnes má průměr víc jak půl metru. Někde jsem se dočetl, že u takto pěstovaných rostlin se květenství s budoucím plodem může vytvořit už po třech letech. No, nevím. Viděl jsem takovou rostlinu vypěstovanou z klasicky velkého plodu ananasu. Její průměr byl myslím hodně přes metr a těch let aniž by kvetla a plodila rostla už mnohem víc. Ono přece jen ty podmínky někde na plantážích, kde rostou jsou trochu jiné. Doufám, že se ten malý ananas u nás v paneláku moc netrápí. Je celkem nenáročný, vzhledem k větší velikosti je až v nějaké třetí řadě u okna, jednou až dvakrát týdně podle roční doby a tepla zalévám, stejně tak často ho orosím, stejně jako tilandsie. Jen se vyhýbám tomu, aby voda stála ve středu růžice.
Nakonec šanci na život využil, tak snad si nějaký ten rok života, než vykvete ještě užije.
Na focení byl už trochu velký, tak na fotkách je představený tak částečně, jak se vešel na pozadí.


A abych přidal i nějaký květ, poprosil jsem o vyfocení právě kvetoucí Tilandsie dyeriany. Toto je už „vnouče“ té, co jsem si před nějakým tím rokem koupil. Kvete po dvou letech. Květ je menší než posledně, jistě i vzhledem k tomu, že se začal vyvíjet na podzim a kvete v zimě.



Příjemně mě překvapilo, jak se květní klas vybarvil, vzhledem k období, ve kterém kvete, jsem tak výraznou barvu ani nečekal.  

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Krásná červeň. I já zkoušela ananas z vršku, ale nevěděla jsem, že vykroutit a uhnil mi. Ten má pane zoubky, to musí při sklizni na plantáži nosit rukavice.