sobota 6. února 2016

Tillandsia gilliesii

Tak dnes to bude taková malá fotogalerie jedné malé tilandsie, o které toho téměř nic nevím, a o moc víc jsem toho o ní nezjistil ani na internetu.


V té mé první knize o tilandsiích je jedna černobílá kresba Tillandsie gilliesii, coby příklad dvouřadé tilandsie. Na té kresbě mě zaujala a tak když byla k mání, hned jsem ji objednal. Přišla malá, krásná rostlina, pěkně dvouřadá, jak jsem si ji představoval. Možná jsem ji moc rosil, za krátký čas se se mnou rozloučila. Protože se mi ale moc líbila, objednal jsem ji za rok znovu.


Přišla trochu větší a zdála se i trochu jiná. Nerostla přesně v těch dvou řadách, stáčela se tak trochu do spirály.


O pár let později jsem si objednal Tilandsii tenebru, a přišla ta samá malá rostlina na kolíku, kterou spolu s tou druhou gilliesii vidíte na fotce. Je to ta samá tilandsie. Tenebru jsem získal později, ta je jiná, opravdu jí rostou listy ve dvou řadách. Také kvete hnědým květem oproti této, která má květ žlutavý.


Podle fotek na internetu je to zřejmě Tilandsie gilliesii ssp.polysticha, ale ruku do ohně bych za to nedal. Ta na tom kolíku kvete poprvé, její stejná předchůdkyně kvetla už možná třikrát. Dokonce z jejího kvetení byla i semínka, ze kterých nyní na sousední paleacee rostou milimetrové rostlinky.


Jeden zdroj uvádí, že Tilandsie gilliesii pochází z Bolívie, další za její domovinu označil Argentinu. Každopádně tedy Jižní Amerika. Tato malá tilandsie, jejíž rozpětí nejdelších listů je sotva dvanáct centimetrů je docela skromná, pohledná, relativně pomalu rostoucí. Dobrý typ pro příznivce tilandsií s omezeným místem na oknech.




1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Mám podobnou, hirtu. Má na květ už od podzimu a obávám se, že ho snad ani neprotlačí. Gilliesii tam taky někde bude, ta vůbec nic, ani neroste. Dnes dostaly zase dost sluníčka, tak neztrácím naději. Eva